Potpisan Sporazum o suradnji HGK i FPZ-a u Zagrebu

Potpisan Sporazum o suradnji HGK i FPZ-a u Zagrebu

Sporazum o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kojemu je cilj jače povezivanje gospodarstva i akademske zajednice,  potpisali su u utorak, 7. srpnja u HGK, dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. dr. sc. Hrvoje Gold i predsjednik HGK Luka Burilović.

„Učenicima u srednjim strukovnim školama želimo donijeti više prakse“, rekao je predsjednik Burilović, istaknuvši kako se HGK zalaže za uvođenje sustava dualnog obrazovanja pri čemu su, kako tvrdi, austrijski i njemački model najprimjereniji za Hrvatsku. Suradnjom sa svojim članicama i hrvatskim sveučilištima, HGK će razviti i posebne programe visokog obrazovanja za stjecanje konkretnih kompetencija i znanja u primjeni za potrebe hrvatskih tvrtki u područjima menadžmenta i upravljanja.

 „Ovaj će Sporazum još više unaprijediti dugogodišnje vrlo dobre odnose HGK i FPZ-a te će pojačati suradnju u pripremi projekata iz područja prometa, čiji bi nosioci bili gospodarski subjekti pod okriljem HGK i znanstvena zajednica predstavljena putem FPZ-a te koji bi se financirali sredstvima EU“, kazao je predsjednik HGK.

 „Također, osobito je važno pokretanje zajedničkih inicijativa te suradnja u pripremi zakona u području prometa, pri čemu je važno i mišljenje znanosti“, nadodao je Burilović.

Dekan Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Hrvoje Gold istaknuo je da Fakultet planira suradnju s gospodarstvom putem Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, kako bi uz pruženo znanje, komunikacijske vještine te čestitost dobili osobu s cjelovitim znanjem i iskustvom kada je riječ o radu u struci.

 „FPZ razvija niz istraživačkih projekata putem kojih će pojačati suradnju s HGK, a u tijeku je i osnivanje Gospodarskog savjeta fakulteta, čime bi ostvarili još snažnije veze s gospodarstvom“, kazao je Gold.

Područja suradnje Sporazumom obuhvaćaju pokretanje inicijativa i projekata iz područja analize potreba tržišta rada za stručnim obrazovanjem odgovarajućeg profila stručnjaka,  suradnju u pripremi zakona i propisa za područje prometa i logistike te pripremu projekata, studija i elaborata iz toga područja, FPZ-ove programe edukacije članica Udruženja,  edukacije studenata koju bi provodili djelatnici članica HGK, razmjenu podataka u svrhu izrade diplomskih, specijalističkih i doktorskih radova studenata, pružanje mogućnosti odrađivanja praktične nastave studenata FPZ-a u članicama Udruženja te brojne druge aktivnosti od zajedničkog interesa.