Porezna uprava kreće s e-ovrhama

Porezna uprava u srpnju počinje s probnim e-ovrhama koje se uvode radi pravodobnog i ujednačenog postupanja prema dužnicima. Na ovaj se način isključuje diskrecijsko pravo pri pokretanju ovrha, koje će se sada pokretati automatski. Dug će se blokirati po isteku mjesec dana, a primjena ovog sustava na području cijele zemlje počinje u rujnu.  

„To je 41-godišnji muškarac, Zagrepčanin, srednje stručne spreme i zaposlen koji je dužan na tekućem računu, po kreditnim karticama, za kredite i za telekomunikacijske usluge. On je spreman dugovanja platiti obročno i za to mjesečno izdvojiti 850 kuna”.

Dodala je kako su dužnici u Hrvatskoj upoznati s time da postoje agencije za naplatu dugova, te da nisu iznenađeni njihovim pozivima. Agencije koriste legitimne i zakonom predviđene mjere, a moraju voditi računa i o reputaciji svojih klijenata.

To je najavila Dinka Salmić, načelnica Sektora za ovrhe u Poreznoj upravi na okruglom stolu „Vjerovnici i dužnici: Kako naplatiti potraživanja” održanom u organizaciji magazina Banka i tvrtke EOS Matrix, specijalizirane za naplatu potraživanja.

Komentirajući inicijativu Vlade da poboljša naplatu u Hrvatskoj i  problem nelikvidnosti riješi donošenjem zakona o financijskom poslovanju koji uskoro ide u saborsku proceduru, generalni direktor Badela 1862 Srđan Oreb istaknuo je kako se Vlada morala uhvatiti u koštac s nelikvidnošću, te da je bilo potrebno uvesti red u naplatu poreza.

Zakon je, kazao je, usmjeren protiv onih koji otvaraju firme, ostaju dužni i onda otvaraju nove firme, što je sve postalo vrlo razrađen “sport” u Hrvatskoj.     

No upozorio je da će se taj zakon trebati vrlo pažljivo provoditi jer ako s jedne strane Porezna uprava i banke budu povećavali presiju na gospodarstvo, a s druge je strane pad industrijske proizvodnje i potrošnje, cijeli će se sustav raspasti.

Barbara Cerinski, generalna direktorica EOS Matrixa, predstavila je profil prosječnog hrvatskog dužnika na temelju istraživanja na uzorku od 2000 građana: