Pet godina programa Erasmus u EU i dvije godine u Hrvatskoj

Pet godina programa Erasmus u EU i dvije godine u Hrvatskoj

U pet godina postojanja programa Erasmus ostvareno je 2500 razmjena u kojima je sudjelovalo 5000 novih ili iskusnih poduzetnika, a najviše je novih poduzetnika zabilježeno u Italiji i Španjolskoj, potom u Rumunjskoj, Grčkoj i Poljskoj. Najpopularnija su odredišta Španjolska, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Belgija. 

Prosječno je trajanje boravka u inozemstvu 3,5 mjeseci. Većina je novih poduzetnika mlađa od 40 godina (89 posto), dok su iskusni poduzetnici uglavnom mlađi od 50 (74 posto). Žene čine trećinu sudionika. Program je otvoren svim potencijalnim poduzetnicima, bez obzira na to je li riječ o nezaposlenima, zaposlenima, studentima ili novim poduzetnicima. Gotovo četvrtina novih poduzetnika već je imala poduzeće (od jedne do tri godine) kada su se pridružili programu. Iako se suradnja ostvaruje u svim sektorima, zasad su tri najpopularnija - obrazovanje i osposobljavanje, oglašavanje i promoviranje te arhitektura i građevinske usluge.

Šezdeset posto novih poduzetnika koji su sudjelovali u programu usavršilo je svoje upravljačke vještine, a gotovo je polovina razvila nove marketinške sposobnosti (46 posto). Trećina potencijalnih poduzetnika koji su sudjelovali u programu (36,5 posto) otvorila je vlastita poduzeća, a više od polovine novih poduzetnika (58,3 posto) smatra da je razmjena znatno pridonijela otvaranju njihovih poduzeća. To je pozitivan i ohrabrujući rezultat ako se uzme u obzir da je od 2009. do 2011. godine cjelokupno pokretanje poduzeća u Europi palo za pet posto.

- Interes naših mladih poduzetnika je iznimno velik za sudjelovanje u ovom programu, dok iskusni hrvatski poduzetnici ne pokazuju zanimanje za sudjelovanje iako su koristi koje mogu imati od programa velike, što i dokazuju iskustva poduzetnika iz ostalih europskih zemalja“, rekla je Tajana Kesić Šapić, pomoćnica direktorice Sektora za industriju.

HGK je kao posrednik programa Erasmus u RH u dvije godine realizirala 11 razmjena. Devet je hrvatskih poduzetnika početnika bilo na razmjeni kod iskusnih poduzetnika iz EU, a dva poduzetnika početnika iz EU kod hrvatskih iskusnih poduzetnika.

Erasmus za mlade poduzetnike pokrenula je Europska komisija 19. siječnja 2009. godine na inicijativu Europskog parlamenta te je jedna od ključnih mjera Akcijskog plana za poduzetništvo 2020., čiji je cilj probuditi poduzetnički duh u Europi, podržati nova poduzeća u odlučujućim fazama njihova životnog ciklusa i pridonijeti njihovu rastu. Program Erasmus provodi se u 21 zemlji Europske unije te 37 zemalja korisnica CIP-a (Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije).