Otvoreno Predstavništvo Privredne komore Srbije u Hrvatskoj

Na svečanom otvaranju Predstavništva Privredne komore Srbije u Republici Hrvatskoj u prostorijama Predstavništva u Zagrebu, naglašeno je da uz međusobnu trgovinu hrvatskog i srpskoga gospodarstva, osobito je perspektivna zajednička suradnja te nastup na trećim tržištima.

Poticaj su za otvaranje Predstavništva dali upravo gospodarstvenici koji pokazuju veliki interes za razvijanje poslovne suradnje dviju zemalja. Čarobna granica od milijardu USD međusobne robne razmjene vrlo će brzo biti  prijeđena, a posebno je perspektivna zajednička suradnja i nastup na trećim tržištima, istaknuo je Drenislav Žekić, direktor Predstavništva PK Srbije u Hrvatskoj. Predstavništvo će savjetovati i podržavati srpske tvrtke pri ulasku na hrvatsko tržište, ali bit će otvoreno i prema hrvatskim gospodarstvenicima te će aktivno surađivati s HGK, kao i sa svim drugim relevantnim gospodarskim institucijama, kazao je Žekić.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević pozdravljajući otvaranje Predstavništva PK Srbije u Hrvatskoj naglasio je kako nas očekuju i nove okolnosti - ulazak Hrvatske u EU, kao i unapređenje odnosa Srbije s EU. Hrvatsko i srpsko gospodarstvo dijelom su konkurentni, a dijelom i kompatibilni. Prednost je i bogatstvo Hrvatske u njezinu prostoru jer je na mjestu koje može biti ulaz iz svijeta u Europu, kao i njezin izlaz prema svijetu. Osnivanje Predstavništva mogući je poticaj dolasku srpskoga kapitala te investicijama njihovih velikih kompanija na hrvatskom tržištu, istaknuo je Vidošević.

U Srbiji trenutno posluje više od 200 hrvatskih tvrtki, dok je u Hrvatskoj desetak srpskih tvrtki. Među srpskim ulaganjima u Hrvatsku ističu se ulaganja u konditorskoj industriji i bankarstvu.