Otvoreni jubilarni 10. Dani hrvatskog osiguranja

Konferencija Dani hrvatskog osiguranja 2012. otvorena je 5. studenog u Rovinju u organizaciji Udruženja osiguravatelja HGK, a pod pokroviteljstvom Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop-Tanta naglasila je kako je osiguranje od izuzetne važnosti za nacionalnu ekonomiju. Globalna financijska kriza izravno je utjecala na hrvatsko tržište osiguranja. Ukupna premija bilježi pad međutim ukupna imovina društava raste.

”Hrvatska gospodarska komora poduzima niz aktivnosti u tom segmentu poslovanja, a pogotovo aktivnosti vezane uz projekte edukacije financijskog opismenjavanja građana i poduzetnika. Kada govorimo o malim i srednjim poduzetnicima, prema procjenama u Hrvatskoj oko 90% istih nije uopće osigurano ili ima osiguranje s nedovoljnim pokrićem. Tu vidimo veliki potencijal posebice u segmentu osiguranja imovine, osiguranja od odgovornosti te osiguranja financijskih gubitaka”, rekla je Vesna Trnokop-Tanta otvarajući svečani dio konferencije.

Na panelnoj raspravi pod nazivom Komplementarnost državnog i komercijalnog zdravstva ministar zdravlja Rajko Ostojić, kazao je kako je njegov primarni cilj razvoj strategije zdravstvenog sustava te je pozvao na konsenzus te strategije.

Postoji trend rasta u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju u zemljama koje su najviše pogođene krizom, ali u Hrvatskoj bilježimo pad u prvih 9 mjeseci 2012. i to za 6% u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To se mora mijenjati te se Hrvatska mora približiti prosjeku EU u tom segmentu, kazao je Kristian Podrug, predsjednik Uprave Croatia zdravstvenog osiguranje.

Konferencija će trajati dva dana te će se baviti svim aktualnim temama u osiguravajućoj branši.