Otvoren postupak javne nabave Croatia osiguranja

Ministarstvo financija objavilo je 19. rujna natječaje za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja. Rokovi istječu krajem listopada – za HPB 29. listopada, a za Croatia osiguranje 30. listopada, dok se izbor savjetnika očekuje u studenom.

Po podacima iz te dokumentacije, procijenjena vrijednost usluge savjetovanja za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja je 30 milijuna kuna, a za HPB 10 milijuna kuna (u oba slučaja bez PDV-a).

Vlada je postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja pokrenula na sjednici održanoj 12. srpnja, a radi prodaje oko 50 posto vlasničkog udjela u toj osiguravajućoj kući.

Država u Croatia osiguranju ima preko 82 posto temeljnog kapitala, a Vlada namjerava prodati do 50 posto vlasničkog udjela te  zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla sudjelovati u donošenju strateških odluka za funkcioniranje Croatia osiguranja.

Savjetnik bi trebao istražiti tržište, donijeti prosudbu oko zainteresiranih kupaca i ocijeniti modele privatizacije koje ćeMinistarstvo financijapredložiti Vladi.

Osnovne zadaće savjetnika su: dubinsko snimanje; procjena sadašnje vrijednosti društva; istraživanje potrebe za povećanjem kapitala sukladno postojećem stanju i predvidivom/željenom razvoju za najmanje slijedeće tri godine; razrada financijskih i pravnih modela privatizacije; savjetovanje vezano uz privatizaciju, procjena tržišta i analiza prednosti i nedostataka predloženih modela i načina provođenja privatizacijskog postupka; identifikacija potencijalnih investitora i načina plasmana te priprema Plana privatizacije.

Dokumentacija za nadmetanje zajedno s Informativnim memorandumom Croatia osiguranja d.d. objavljena je i na web stranici Ministarstva financija www.mfin.hr

Javno otvaranje ponuda održat će se 30. listopada 2012. u 12:00 sati, a izbor savjetnika očekuje se u studenom ove godine.

Nakon što je krajem kolovoza poništilo postupak javne nabave za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a, u kojem je stigla samo jedna pravovaljana ponuda,Ministarstvo financijapo drugi put kreće u izbor savjetnika za privatizaciju HPB-a.