Otvoren 21. Forum poslovanja nekretninama

Otvoren 21. Forum poslovanja nekretninama

Unatoč krizi na cijelom tržištu nekretnina, zahvaljujem se agencijama na velikom odazivu na 21. Forumu poslovanja nekretninama“, rekao je Vidoje Vujić, predsjednik Županijske komore Rijeka na otvorenju Foruma koji se u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama HGK održava 9. i 10. svibnja u Milenij Grand hotelu 4 Opatijska Cvijeta u Opatiji, a okupio je više od 170 sudionika, stručnjaka iz područja poslovanja nekretninama, predavača i medija. 

Ovogodišnje glavne teme Foruma su uredba o procjeni vrijednosti nekretnina, trendovi u prometu nekretnina uz novosti u oporezivanju prometa nekretnina koji stupa na snagu 1.1.2015., pomorsko dobro i bonton u prodaji. Razlozi za donošenje Uredbe o procjeni vrijednosti nekretnina nalaze se u neodrživom stanju u prometu nekretnina koje je uzrokovano nepostojanjem pravnog akta kojim se propisuje procjenjivanje vrijednosti nekretnina u Hrvatskoj, neovisno o vlasništvu, rekao je zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir. 

Predloženom Uredbom i Pravilnikom nastoji se doprinijeti sređivanju stanja u prostoru, povećati pravnu sigurnost za investitore te omogućiti međunarodno priznavanje za procjene izrađene od strane procjenitelja u RH. Osim toga, time se uspostavlja i sustav procjenjivanja vrijednosti nekretnina, čija tri temeljna stupa određuju: tko su procjenitelji, kojim metodama se procjenjuje i na temelju kojih podataka.

U današnje doba globalizacije, slobodnog protoka roba i usluga, procjenitelji u Hrvatskoj moraju biti profesionalizirani u mjeri u kojoj bi njihov rad bio prihvatljiv za najsloženije predmete procjena i za investitore koji dolaze iz različitih poslovnih sektora i iz različitih država. Uloga države, obrazovnog sustava, udruge ili komore je da osiguraju vjerodostojnost svojih profesionalaca, rekao je Uhlir o važnosti samih procjenitelja. U Hrvatskoj je Zakon o sudovima i Zakon o izvlaštenju odredio ovlaštene sudske procjenitelje i ovlaštene sudske vještake za procjenu vrijednosti nekretnina. S obzirom na tradiciju i brojnost navedenih dviju grupacija postojeće rješenje s ovlaštenim osobama za procjene vrijednosti nekretnina smatra se optimalnim.