Osiguravatelji sudjeluju u obilježavanju Svjetskog tjedna novca

Osiguravatelji sudjeluju u obilježavanju Svjetskog tjedna novca

Ove godine se po prvi put u Hrvatskoj obilježava manifestacija „Global Money Week“ usmjerena promicanju financijskog obrazovanja djece i mladih, koja će se održati od 10. do 17. ožujka 2014. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva financija u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i sporta i Ministarstvom gospodarstva.

Aktivnostima s ciljem jačanja financijske pismenosti u Republici Hrvatskoj priključili su se i predstavnici Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Hrvatske narodne banke, Hrvatske udruge banaka, Hrvatske udruge poslodavaca te Hrvatskog ureda za osiguranje.

Osiguravatelji se žele obratiti mladima i pomoći im da postanu odgovorni i vješti financijski obrazovani građani, sposobni da sami planiraju svoje financije te prepoznaju osiguranje kao vrijednu podršku u ostvarenju i očuvanju njihovih životnih ciljeva.

Na okruglom stolu u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta o temi pod naslovom Financijskim obrazovanjem do financijske pismenosti, Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje je istaknuo važnost podizanja svijesti o rizicima u osiguraju  „te da ta svijest zaživi među mladima u  osnovnim i srednjim školama, na fakultetima i da budu upoznati da osiguranje nudi upravljanje tim rizicima i mogućnost rješavanja mnogih životnih problema“.

HUO je povodom Svjetskog tjedna novca pripremio posebnu brošuru „Čemu zapravo služi osiguranje“, primjerenu mladim ljudima, s osnovama o raznim oblicima osiguranja i pojmovima vezanima uz osiguranje, koja će biti distribuirana mnogim srednjim školama i fakultetima. Zajednički nam je cilj u idućih 5 do 10 godina imati financijski osviještene građane koji će znati prepoznati i koristiti financijske proizvode,  koji će poticati osiguravatelje da kreiraju proizvode primjerene njima i njihovim potrebama.

U skladu s naputkom Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta učenici će posjetiti osiguravajuća društva kako bi se upoznali s pojedinim segmentima poslovanja tih institucija odnosno s uslugama koje nude na tržištu financijskih usluga.