Osiguravatelji: Osobne financije kao obavezni predmet u osnovnim školama

Osiguravatelji: Osobne financije kao obavezni predmet u osnovnim školama

Poput Češke, Mađarske i Velike Britanije,  Hrvatska bi u svoje školske kurikulume kao obvezni predmet trebala uvesti obiteljske i osobne financije, smatraju hrvatski osiguravatelji. Na tiskovnoj  konferenciji pod nazivom „Financijska pismenost u Hrvatskoj – uloga osiguravatelja“ koju je organizirao Hrvatski ured za osiguranje (HUO) uoči obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, osiguratelji su istaknuli kako je namjera da se financijska edukacija u školama svrsta u jedan segment građanskog odgoja dobar početak. 

Temeljni je problem našeg društva upravo edukacijski sustav, drži  Hrvoje Pauković, direktor HUO-a. Hrvatska po pitanju financijske pismenosti zaostaje za razvijenim dijelom svijeta, ali i kako još ništa nije izgubljeno.
- U obrazovnom sustavu nema praktičnih znanja. Uče nas o najdužim i najdubljim rijekama, umjesto da osposobljavaju kako razviti sposobnosti upravljanja financija i podići svijest o važnosti osiguranja života, zdravlja i imovine, kazao je Damir Zorić, predsjednik Upravnog odbora HUO-a, dodajući kako učenici danas ne znaju što je dionica a što polica osiguranja.

Hrvatska će obilježiti Svjetski i Europski tjedan novca u razdoblju od 9. do 17. ožujka 2015. godine nizom aktivnosti usmjerenih podizanju razine financijske pismenosti u Republici Hrvatskoj. U sklopu toga, HUO će izdati dopunjenu i aktualiziranu brošuru „Čemu zapravo služi osiguranje?“ te će surađivati sa Sveučilišnim knjižnicama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Zadru kako bi se studentima distribuirale edukativne brošure.

Planirana je i suradnja s Financijskim klubom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, kroz održavanje predavanja za studente; suradnja sa studentskom udrugom 'Financijski impuls', koja djeluje u sklopu Ekonomskog fakulteta u Osijeku te suradnja s portalom Srednja.hr. U pripremi je i edukativna nagradna igra-kviz putem Internet stranice HUO-a u suradnji sa srednjoškolskim i studentskim portalima.

Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawea Hrvatska, rekao je kako je zajednička preporuka OECD-a, Svjetske banke i Europske komisije da je financijsku pismenost u smislu obrazovanja nužno uvesti u programe u što mlađoj školskoj dobi. Po tom pitanju, za idući tjedan najavio je 23 prezentacije za 400 učenika hrvatskih škola. Marijan Kralj, izvršni direktor za razvoj proizvoda Croatia Osiguranja, naveo je primjer imovinskih osiguranja u razvijenim zapadnim državama gdje osiguranja isplate i više od 50 posto šteta, a kod nas od dva do četiri posto.