OKRUGLI STOL: STRATEGIJA I PRAKTIČNI ASPEKTI POSLOVANJA U EUROPSKOJ UNIJI – OSIGURANJE

Životna i zdravstvena osiguranja potencijal hrvatskog tržišta Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju u srpnju 2013. godine otvara se jedno veliko tržište od pet stotina milijuna ljudi. Za sektor osiguranja to znači preko 4 tisuće aktivnih osiguravatelja u Europi i dolazak velikog broja podružnica osiguravajućih društava, na koje je već otvoreno hrvatsko osigurateljno tržište spremno i ne očekuje velike potrese, rečeno je na okruglom stolu pod nazivom Strategija i praktični aspekti poslovanja u Europskoj uniji, organiziranom uoči očekivanog pridruživanja Hrvatske toj europskoj zajednici.

Usporedivši hrvatsko tržište s europskim tržištem, direktor Sektora za životna osiguranja Željko Jukić je kazao kako je naše tržište nerazvijeno, ali upravo iz toga razloga vrlo perspektivno, s osobito velikim potencijalom kada je riječ o osobnim osiguranjima, u koje spada životno i zdravstveno osiguranje. Na nerazvijenost hrvatskog tržišta ukazuju, kako je rekao, svi bitni podaci, od gustoće ili premije po stanovniku do učešća životnih osiguranja u odnosu na neživotna, ali i na u nas nerazvijenim kanalima prodaje, bankoosiguranju i online prodaji.

- Prosječan Hrvat u odnosu na stanovnika Europske unije pet puna manje ulaže u osiguranje. No, hrvatsko osigurateljno tržište je otvoreno još devedesetih godina i mada nakon srpnja očekujemo jači pritisak konkurencije, prioritet će kod osiguranika imati inovativnost i kvaliteta usluge, a cjenovno držim da se neće dogoditi neke velike promjene, kazao je Jukić.

Upitan koja regulativa čeka hrvatske osiguravatelje, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Paukovićpodsjetio je na dva temeljna osigurateljna zakona – Zakon o osiguranju i Zakon o obveznom osiguranju u prometu, koji će, kako je kazao, doživjeti promjene, ali uvažavajući tradiciju i sve europske trendove u koje je uključeno, hrvatsko osiguranje je na međunarodnoj razini, usklađeno s postojećim europskim direktivama, čak 90% kada je riječ o ZOOP-u.

- Postoje problemi na europskoj razini glede uvođenja Solventnosti II, no, u drugom kvartalu 2013. godine očekuje se usvajanje propisa povezanih s ovom direktivom, čemu ćemo se i mi prilagođavati, podcrtao je Pauković, podsjetivši kako unatoč prisutnosti u svim međunarodnim sporazumima hrvatsko osiguranje čini tek 1 promil na europskom tržištu. 

Da veći dolazak osigurateljnih podružnica ne znači nužno negativno iskustvo, govori primjer Slovenije s dvostruko većom premijom od Hrvatske a dvostruko manjim brojem osiguravajućih društava, u koju je ulaskom u EU stiglo oko 600 europskih osiguravatelja, ali nisu „ozbiljnije ušli“ na to tržište, niti su promijenili postojeću rang listu osiguravatelja.