Okrugli stol: Jesu li bolnice osuđene na gubitke?

Ministar zdravlja Rajko Ostojić tvrdi kako bolnice nisu osuđene na gubitke u poslovanju, dok Maja Vehovec iz EIZ-a tvrdi suprotno. Potrebno je njihovo hitno i promišljeno restrukturiranje inače će se sustav financijski urušiti, kazala je Vehovec na okruglom stolu kojeg su 13. studenog organizirali magazin Banka i EIZ.

Bolnice nisu osuđene na gubitke, ali su se neke uprave ponašale kao pijani milijarderi, kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić na šestom, posljednjem ovogodišnjem, okruglom stolu u okviru projekta Analiza zdravstvenog sustava kojeg je u suradnji s Ekonomskim institutom 13. studenoga organizirala Banka.

Maja Vehovec (EIZ) zaključila je, na temelju analize poslovanja svih 60 javnih bolnica u 2011., da je ekonomska održivost bolnica upitna. Bolnicama je, smatra Vehovec, potrebno hitno i promišljeno restrukturiranje jer 'svako daljnje odlaganje vodi u financijsko urušavanje sustava'.

Ministar Ostojić naglasio je kako je posljednjih mjeseci vidljiv pozitivan trend, osobito 'u državnim kliničkim bolnicama gdje se bilježi trend smanjenja duga, dok su gotovo sve  državne bolnice prestale generirati novi gubitak'. Među bolnicama koje su počele poslovati pozitivno su KBC Dubrava i KBC Rijeka, kazao je.

„To je dokaz da bolnice nisu osuđene na financijske gubitke, već kako je za dosadašnje dugove kriv loš menadžment“, izjavio je ministar. Maja Vehovec naglasila je, međutim, da je postojeći model financiranja bolnica takav da ravnatelji bolnica nemaju veliki manevarski  prostor.

„Odnos između bolnica, HZZO-a i Ministarstva zahtjeva reviziju. Restrukturiranje bolnica ovisi o uspješnosti restrukturiranja HZZO-a koji treba dominantno preuzeti ulogu osiguravajućeg društva“, kazala je Vehovec.