Okrugli stol: Analiza mirovinskog sustava Više od 177.000 povlaštenih mirovina

Hrvatska ima čak 177.205 povlaštenih mirovinau čak 13 kategorija osiguranika. Povoljnije i time i više mirovine koristi 15posto umirovljenih građana. Za povlaštene mirovine u proračunu za ovu godinupredviđeno je 6,9 milijardi kuna što je 20 posto svih izdataka za mirovine. Naglasila je to mr. Marijana Bađun s Instiutaza javne financije na okruglom stolu  podnazivom Penzioneri i „penzioneri“: Tko se sve ukrcao u I stup mirovinskogosiguranja. Raspravu je u okviru projekta Analiza mirovinskog sustavaorganizirao mjesečnik Banka u suradnji sa Institutom za javne financije.

Zanimljivo je da povlaštene mirovine primanevjerojatnih 71.725 korisnika iz II. Svjetskog rata što je više nego što jehrvatskih branitelja iz domovinskog rata kojih je oko 70.000. U povlaštenekorisnike mirovina spada i 16.200 policajaca i 11459 pripadnika Hrvatskevojske.

Zastupničke mirovine po posebnim propisima pačak i po posebnoj formuli izračuna dobiva 522 korisnika, a mirovine HAZU-a 158akademika. Saborski zastupnici i državni dužnosnici danas, nakon dva smanjenjamirovina, imaju prosječno 9000 kuna, akademici, članovi HAZU-a oko 8000 kuna, abranitelji prosječno 5285 kuna.

Mr.Bađun naglašava da bi revizijabraniteljskih mirovina bila dugotrajni i skup proces. Pored toga, bilo binepravedno raditi reviziju branitelja a ne napraviti pri tom reviziju raznihinvalidskih mirovina kojih je u Hrvatskoj 255.000.

Samo 5000 građana Hrvatske prima mirovinukoju su ne samo zaradili, nego su tijekom radnog vijeka uplatili i višedoprinosa nego što im se sada vraća. Umirovljenici iz te skupine primajunajvišu mirovinu određenu općim mirovinskim propisima (8800 kuna), a pouplaćenim doprinosima mogli bi primati i više.

Golema većina, oko 830.000 umirovljenika,prima mirovine koje nisu pokrivene uplaćenim doprinosima. To su korisnicinajnižih, invalidskih, obiteljskih i povlaštenih mirovina. Najviša povlaštenamirovina sada je ravno dvaput veća od najviše radničke mirovine i iznosi 17.600kuna.

Mihovil Rismondo iz iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) iznioje podatak da je od 2006. godine za 9 posto povećan ukupno broj umirovljenika uHrvatskoj, a da više od 5000 kuna mirovine prima 24.800 osiguranika. Ključno zaodržanje sustava je, po njemu,  prijesvega povećanje broja zaposlenih što bi smanjilo nepovoljni omjer zaposlenih iumirovljenih i cijeli sustav učinilo financijski održivim.