Okrugli stol: Životno osiguranje – ulaganje u budućnost

Nakon pada od 2,2 posto u 2009. i1,3 posto u 2010. godini, blagi rast hrvatskog tržišta životnih osiguranjaočekuje se krajem ove godine, a značajniji rast od 2012. Dok je u Europiprosječna premija životnog osiguranja po stanovniku 2009. godine bila 1.086eura, a u Sloveniji 311 euro, u Hrvatskoj je iste godine iznosila 76 eura, štoukazuje na veliki potencijal hrvatskog tržišta. Ocijenjeno je to na Okruglomstolu, kojega je organizirao Magazin Banka, a na kojemu su govorilipredstavnici osiguravajućih društava, Ministarstva financija, Hanfe iEkonomskog instituta Zagreb.

Za rast tržišta životnihosiguranja od iznimne je važnosti financijska pismenost građana, ocjenjujuosiguravatelji. Osiguravajuća društva od države očekuju da potakne ulaganja uživotna osiguranja i to ponajprije izjednačavanjem poreznog tretmana životnih osiguranjas ulaganjem u dobrovoljnu mirovinsku štednju. U tom smislu priprema se priUdruženju osiguravatelja prijedlog modela koji će biti spreman do kraja godine,rečeno je na okruglom stolu, za što su dobili načelnu podršku Hanfe.

U zadnjem tromjesečju ove godineVlada namjerava predložiti novi Zakon o osiguranju, kako bi se u redovitojproceduri uvažili prijedlozi osigurateljne industrije, te ugradili zahtjevisadržani u Solventnosti II.