ODRŽAN PRVI AUTO MOTO FORUM

ODRŽAN PRVI AUTO MOTO FORUM

Kasko portfelj gotovo uništen
Do 2014. godine premijski prihodi od auto osiguranja i auto kaska činili su oko 40 posto ukupnih prihoda osiguravatelja. Lani je to palo na 35 posto, ali su još uvijek važna poluga osiguranja u Hrvatskoj. Što se dogodilo te 2014. godine? 

Liberalizacija auto osiguranja.

-         Osiguravatelji poput Generalija, Allianza, Euroherca i Croatia osiguranja krenuli su s jakim kampanjama, što je dovelo do žestoke tržišne utakmice, a to je pak dovelo do nižih cijena, dakle, nižih prihoda, pojasnio je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskoh ureda za osiguranje na prvom Auto moto forumu koji je u Westinu krajem veljače organizirala Hrvatska gospodarska komora.

Bruto zaračunata premija osiguravatelja u 2014. godini pala je na razini osiguravateljne djelatnosti 5,68 posto, odnosno za 516 milijuna kuna. Naime, neživotna osiguranja, u kojima apsolutno prednjače osiguranja od automobilske odgovornosti, lani su pala 9,41 posto, odnosno premija se smanjila za 615 milijuna kuna. Samo premija na police osiguranja od automobilske odgovornosti u 2014. godini na razini svih osiguravatelja pala je za 543 milijuna kuna. Dakle, taj je vid osiguranja činio 88 posto ukupnog pada premije segmenta neživotnih osiguranja.

Zbog kombinacije kasko osiguranja s drugim proizvodima, leasing kuća i jake tržišne utakmice, kasko portfelj je praktično uništen, tvrdi Pauković.

«Kasko je nekada bio jako skup proizvod. Ali, zbog dobrih rezultata auto osiguranja pao je u drugi plan, pa mu je padala cijena. Također, mnogi osiguravatelji počeli su ga nuditi uz druge proizvode. Sada se postavlja pitanje da li se uopće kasko osiguranje isplati osiguravateljima?», pita se Puković.

Isto tako, u branši auto osiguranja, postoji već godinama nerješiv problem. To su neosigurana vozila. Od 1992. godine do danas iz Garancijskog fonda isplaćeno  je 40.000 šteta, odnosno 740 milijuna kuna zbog šteta koje su napravili vozači neosiguranih vozila, ili 100 milijuna eura.

«Britanci su taj problem jednostavno riješili. Nema osiguranja, nema vozila. U jednoj su godini tako oduzeli 170.000 vozila, dio je preprodan, a dio uništen. Za njih je vožnja bez police osiguranja kazneno djelo», zaključio je Pauković svoje izlaganje. Tin Bašić