Održana konferencija: Potencijali logistike i distribucije prilikom ulaska u EU

U ožujku ove godine Poslovni savjetnik je u suradnji s konzultantskom tvrtkom Proago proveo on-line istraživanje na temu „Potencijali logisike i distribucije prilikom ulaska u EU“. Istraživanje je provedeno na uzorku od 421- og ispitanika, a cilj je bio saznati mišljenje hrvatskih poslovnjaka o promjenama koje očekuju u sektoru logistike. Gotovo polovica ispitanika ovog istraživanja smatra kako će ulazak u EU povećati prihode logističkih kompanija u Hrvatskoj, a više od polovice ih smatra kako će ulazak u EU ubrzati i postupak provoza kroz Hrvatsku, iako neznatno.

Tek 13 posto ispitanika zna detalje procedure za prolazak koridora Neum. Njih preko 80 posto očekuje povećanje logističkih kapaciteta, kao i dolazak stranih logističkih igrača u Hrvatsku, a više od 60 posto ispitanika smatra kako će doći do povezivanja slovenskih i hrvatskih podružnica u jedan sustav. Rečeno je to na konferenciji u organizaciji časopisa Poslovni savjetnik i tvrtke Logika u zagrebačkom hotelu Antunović, koja je pokušala dati odgovore na pitanje što nam donosi ulazak u EU i što nakon 1. srpnja.

U sklopu konferencije održan je i zanimljiv okrugli stol pod nazivom „Kako se dovesti do EU i ostat živ?“ na kojem su sudjelovali: Antonio Zrilić, trener i konzultant u tvrtki Logiko, Marijan Banelli, predsjednik udruge cestovnih prijevoznika i lobist za prava prijevoznika, Darko Vukadinović, iz tvrtke LaLog, Renata Čirjak, direktor prodaje i marketinga u Kuehne & Nagel, Tatjana Horvath, partner u tvrtki Sense Consulting, Marko Galić, direktor nabave i voditelj B2B projekata u Studio Moderni i mr.sc. Bosiljko Zlopaša pomoćnik ravnatelja Carinske uprave RH.