Održan 3. simpozij „Zdravstveni i lječilišni turizam Hrvatske“

Treći simpozij „Zdravstveni i lječilišni turizam Hrvatske - značajan čimbenik nacionalnog gospodarstva“, pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU-a i u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Akademije medicinskih znanosti i Hrvatske gospodarske komore  održan je  25. travnja  u Dvorani knjižnice HAZU-a.

Prim. mr. sc. Goran Ivanišević s Akademije medicinskih znanosti govorio je o mogućnostima primjene prirodnih ljekovitih činitelja u RH te istaknuo kako je donesena Strategija razvitka zdravstvenog turizma, ali je zakonska regulativa još nedostatna.

 
U Hrvatskoj djeluje 13 specijalnih bolnica koje godišnje ostvare 1,2 milijuna turističkih noćenja, dok u Sloveniji zdravstveni i lječilišni turizam ostvari 6,6 milijuna noćenja. U Njemačkoj 19 milijuna ljudi godišnje posjeti lječilišta i ostvare 102 milijuna noćenja, pri čemu se ostvari prihod od 13 milijardi eura. Specijalne bolnice u Hrvatskoj raspolažu vrijednim nekretninama. Tako, primjerice, raspolažu s 913.286 četvornih metara zemljišta te 36.945 četvornih metara građevinske površine pod zaštitom. U specijalnim je bolnicama 1655 soba u kojima je 3469 kreveta,  od kojih je 23 posto izvan standarda.

Nužno je što hitnije izraditi dinamiku financijskih ulaganja uz pomoć kojih bi se podigao postojeći standard, koristeći pritom financijsku potporu EU fondova, poručio je dr. sc. Stjepan Turek. U tom pogledu treba izraditi razvojne planove, osobito vodeći računa o privatnosti klijentele te obogatiti sadržaje, ali se ne preporuča izgradnja novih smještajnih kapaciteta na postojećim lokacijama pojedinih ustanova. Izgradnju smještajnih kapaciteta (apartmana) valja prepustiti privatnicima te ih locirati na posjedima okolnog stanovništva. Turek je zaključio kako postojeće stanje u lječilištima nije održivo na dulji rok te je neophodno što prije pristupiti sustavnom rješavanju uočenih problema u ovoj djelatnosti.