Obilježen Dan Hrvatske u Grazu

Poslovna manifestacija Dan Hrvatske 2013. održala se jučer 3. listopada u Grazu. Tim povodom su, pozdravne  govore i izlaganja održali veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec  te  pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar. Na panelu su poduzetnici govorili o svojim iskustvima vezano uz izvoz proizvoda hrvatskih tvrtki u Austriju, investicijama austrijskih tvrtki u Hrvatsku te zajedničkoj suradnji na određenim projektima.

Tom je prilikom Tajana Kesić Šapić istaknula važnost međusobne suradnje i povezivanja tvrtki. „Upravo se danas, na marginama ovog skupa, održavaju bilateralni sastanci između hrvatskog prehrambenog klastera Euvita i austrijskog poljoprivrednog klastera Techfortaste te između automobilskih klastera  AD KLASTER-a iz Hrvatske i  austrijskog autoklastera ACStyria. Nadamo se da će sastanci dovesti do zajedničkih inicijativa i projekata“, rekla je Kesić Šapić.

Operativni planovi strukturnih fondova u razvoju malog i srednjeg poduzetništva još su u izradi a trenutno je u pripremi natječaj za jačanje konkurentnosti malog gospodarstva u iznosu od 30 milijuna eura. Taj će natječaj raspisati Ministarstvo poduzetništva i obrta RH. Direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj, tom je prilikom pozvala sve tvrtke koje posluju u Hrvatskoj da se obrate za informacije i pomoć u centre Hrvatske gospodarske komore bilo da je riječ o investicijama, EU fondovima ili nekoj drugoj usluzi vezano uz poduzetništvo