Očekuje se uzlet dionica osiguranja u SIE

»Cijene dionica europskihosiguravatelja svoj oštar pad iz 2010. godine zamijenit će snažnim uzletom u2011. godini«, procjenjuje Christoph Schultes, analitičar sektora osiguranja uErste Grupi. Prema njegovim riječima Europski sektor osiguranja trenutačno jevrlo privlačan, s obzirom na bilance koje su stalno sve bolje i povoljnuprocjenu vrijednosti. Val će predvoditi dionice osiguravateljskih tvrtki usrednjoistočnoj Europi (SIE), zbog njihove dobre lokacije na tržištima nakojima još uvijek nema jake konkurencije.

Očekivana realna stopa rastaBDP-a je 1,7 posto, nakon pada od 4,1 posto u 2009. godini. Taj povoljan trendodrazio se i kroz rast prihoda osiguravateljskih tvrtki unutar indeksa DJ EuroStoxx po prosječnoj stopi od 6,8 posto u prvih devet mjeseci prošle godine.Glavni pokretač rasta premijskog prihoda bilo je životno osiguranje.

Potražnja za dionicamaosiguravatelja značajno je porasla u prvim tjednima 2011. godine. Osiguravateljniindeks Euro Stoxx Insurance porastao je u siječnju za oko 13 posto, čime jezasad drugi vodeći u 2011. (poslije banaka). Schultes procjenjuje da bi prinosiod zarada u 2011. i 2012. mogli iznositi 11,9 i 12,8 posto.

Većina zapadnoeuropskih državatrenutačno ima stope penetracije od 6 do 10 posto (udio osiguranja u BDP-u). Sdruge strane, stanje u SIE-u neujednačeno, pa neka tržišta, poput Turske,Rumunjske i Srbije, bilježe stope penetracije u osiguranju manje od dva posto,dok je na razvijenim tržištima poput onoga u Češkoj udio prihoda od osigurateljnihpremija u BDP-u četiri posto ili veći.