Neuspjeh eura ugrozio bi čitav europski projekt

Izvješće „Allianz Euro Monitor“ za 2011. godinu pokazuje da su se, po prvi put od 2007. godine, makroekonomske neravnoteže unutar eurozone kao cjeline lagano smanjile. Posebice je privatni sektor uspio značajno smanjiti razinu zaduženosti. Izvješće „Euro Monitor“ predstavlja alat za otkrivanje potencijalnih problema, koji sagledava do koje mjere pojedine zemlje članice Ekonomske i monetarne unije postižu uravnotežen rast, pridonoseći time stabilnosti eurozone.

Kako izvješće za 2011. godinu pokazuje, pred eurozonom još uvijek predstoje veliki izazovi. Europska jedinstvena valuta nalazi se na prekretnici, te će odluke koje se donesu u nadolazećim mjesecima biti presudne za njenu budućnost. Ili će biti pretvorena u funkcionalnu tvorevinu koja zaslužuje i uživa povjerenje ljudi i financijskih tržišta, ili je osuđena na dezintegraciju, uz sve posljedice koje bi povratak nacionalnim valutama povukao za sobom. Neuspjeh eura ugrozio bi čitav europski projekt i potkopao, možda i na duže vremensko razdoblje, viziju osnivača o sve prisnijoj zajednici.

Same mjere štednje neće biti dovoljne da se klimave ekonomije vrate natrag na ispravan put. Potrebno je i brzo sprovesti mjere za poticanje rasta, ne samo kako bi se obuzdalo javne financije već i kako bi se uvjerilo ljude da postoji svjetlo na kraju tunela.

Izvješće možete preuzeti s internetske stranice www.allianz.com/economic-research/en/ gdje se nalazi u kategoriji Publikacije/Posebni prilozi (Publication/Specials).