Nagrađeni najbolji investicijski fondovi

Nagrađeni najbolji investicijski fondovi

Godišnje nagrade Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK „TOP OF THE FUNDS“ za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom i najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2014. godini dodijeljene su danas u Vijećnici HGK, a najprestižnija nagrada, za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima pripala je društvu za upravljanje Allianz Invest d.o.o. 

Nagrada za najbolji eurski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dodijeljena je eurskom novčanom fondu PBZ Euro novčani fond kojim upravlja PBZ Invest. Za najbolji kunski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrada je pripala kunskom novčanom fondu  Auctor Cash. Nagrada za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je obvezničkom fondu  HI - Conservative kojim upravlja  Hypo Alpe-Adria Invest d.d. Za najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrada je pripala  mješovitom fondu Allianz Portfolio  kojim upravlja Allianz Invest d.o.o. Nagrada za najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je dioničkom fondu  Capital Two kojim upravlja  Intercapital Asset Management d.o.o. 

'Neto imovina otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom na kraju veljače 2015. bila je 13,4 milijarde kuna, što je za 11,2% više nego u istom razdoblju prošle godine rekao je potpredsjednik HGK Josip Zaher izrazivši nadu  da će zajedničke aktivnosti pridonositi rastu i pozicioniranju fondovske industrije na hrvatskom financijskom tržištu te povećanju udjela investicijskih fondova u ukupnoj imovini financijskih posrednika, a koja iznosi 2,8%.'

U sklopu dodjele nagrade održan je i okrugli stol 'Uloga investicijskih fondova u svekolikom razvoju', s naglaskom da je za daljnji razvoj investicijskih fondova u Hrvatskoj nužna edukacija građana i prodajnog osoblja. Predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK Hrvoje Krstulović, istaknuo je kako donesena zakonska regulativa stimulira dugoročnu štednju u investicijskim fondovima, a omogućene su i uplate u devizama čime su izjednačeni domaći sa stranim investicijskim fondovima. Kretanje imovine investicijskih fondova u Hrvatskoj u korelaciji je s kretanjem BDP-a pa je tako imovina lani bila na istoj razini dok je u Europi ona rasla za 15 posto. U Hrvatskoj je od 2008. godine imovina investicijskih fondova sa 30 milijardi snižena na 13 milijardi kuna što je 50 posto manje, dok je u isto vrijeme u EU sa 8000 milijardi eura porasla na 11.300 milijardi eura. Također su u EU izravna ulaganja u investicijske fondove rasla za 8,5 posto, a indirektna su rasla i do 20 posto. U EU imovina novčanih investicijskih fondova čini 15 posto ukupne imovine, dok je u Hrvatskoj to 70 posto. Također u Hrvatskoj imovina investicijskih fondova po stanovniku iznosi od 380 do 400 eura dok je primjerice u Austriji i više od 10.000 eura, kazao je Krstulović.

Silvanu Božić, članicu Upravnog vijeća Hrvatske agencija za nadzor financijskih institucija zabrinjava  struktura ulagatelja zadnjih pet do šest godina te bilježi značajan pad ulaganja u mješovite i dioničarske, a rast ulaganja u novčane fondove, no konačan rezultat je negativan jer je više korisnika izašlo iz fondova nego što je ušlo. Istaknula je važnost nastupa prema stanovništvu ali i poduzetnicima što se poduzima zajednički s HGK te Zagrebačkom burzom.  Načelnica Sektora za financijski sustav Ministarstva financija Ivana Ravlić Ivanović naglasila je nedovoljnu educiranost građana u vezi investicijskih fondova, a Katica Mandić, direktorica Direkcije skrbništva Privredne banke Zagreb d.d. smatra kako je potrebno pojačati upravljanje te biti transparentan prema investitorima.

U Tjednu investicijskih fondova od 13. do 19. travnja Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK i HGK organiziraju edukativno-informativna događanja širom Hrvatske u cilju populariziranja i približavanja investicijskih fondova gospodarstvenicima i građanima. U svim županijskim komorama održavaju se seminari, a na trgovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu 18. travnja bit će postavljeni i info-pultovi na kojima će se građani informirati o investicijskim fondovima.