Mrsić: Nećemo ukidati drugi mirovinski stup

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u četvrtak je odbacio i špekulacijama nazvao informacije u medijima o mogućnosti ukidanja drugog mirovinskog stupa.

"Vlada je odlučna da sustav stabiliziramo i omogućimo da svi oni koji budu odlazili u mirovinu iz I. i II. stupa imaju mirovinu koja će biti između 60 i 70 posto plaće.

Po sadašnjem modelu ta mirovina bi bila oko 20 do 30 posto plaće, što nije dostojno za normalan život", rekao je Mrsić novinarima nakon troipolsatne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. 

Napomenuo je kako izmjene koje pripremaju u Vladi idu za tim da se mirovine isplaćuju i dobivaju na vrijeme, da formula za izračun mirovine iz I. i II. stupa odgovara uplatama, te da se dodatak od 27 posto uključi i u mirovine II. stupa.

Neminovnima je ocijenio najave produženja dobi za odlazak u mirovinu. 'Hrvatska je zemlja koja stari i prosječna dob građana je preko 41 godinu. Produžuje se životna dob koja će se i dalje produživati, a na tržište rada ulazimo sve kasnije', istaknuo je. banka.hr / Hina