Mirovinsko osiguranje

Mirovinska reforma je započela 2002. godine kako bi se tadašnji neodrživi sustav zamijenio novim. Reformom su stvoreni II. i III. mirovinski stup kako bi novi sustav postao funkcionalan i osigurao dostatne mirovine za buduće generacije. Stvaranjem novog okvira nastala je potreba za educiranjem stanovništva o mirovinskom sustavu. Stoga smo pokrenuli rubriku u kojoj ćemo u svakom broju nastojati odgovoriti na neka pitanja koja zanimaju hrvatske građane, a odnose se na sve aktualniju problematiku mirovinskog osiguranja.

Prilog je doprinos projektu „Financijska pismenost u Republici Hrvatskoj“, koji je na inicijativu Hrvatskog ureda za osiguranje usvojila Vlada RH.

Na pitanje odgovara Tibor Lukavski, Organizator prodaje Croatia osiguranje mirovinskog društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom

Kakva je procjena o današnjoj razini znanja i svijesti o mirovinskom sustavu u Hrvatskoj?

Prema istraživanju iz prošle godine, ako promatramo mirovinski educirane ljude kao osobe koje dugoročno planiraju svoja primanja u starosti jer usvajaju informacije i imaju svijest o limitima obaveznog mirovinskog osiguranja, needucirano je čak 54% stanovništva. Općenito, veliki dio populacije negativno razmišlja o štednji iako i Vlada javno proklamira potrebu za promjenom mišljenja da će se netko drugi pobrinuti za naše mirovine. Stoga smatramo da je potrebno dodatno javnom kampanjom povećati razinu znanja i svijesti, jer mirovinu svatko treba planirati i reagirati dok ima vremena - započinjanjem štednje za starost.

U Hrvatskoj su se protekle godine dosta raspravljalo o mirovinskom sustavu i problemima koje nosi. Mirovinska društva iz 3. stupa upućuju da štednja za dodatnu mirovinu nije više pitanje, već nužnost za svakog pojedinca.