Ministri financija EU odobrili porez na financijske transakcije

Ministri financija Europske unije odobrili su članicama eurozone uvođenje novoga poreza na financijske transakcije, objavio je BBC News. Na uvođenje novog poreza spremno je 11 članica eurozone: Austrija, Belgija, Estonija, Francuska, Grčka, Italija, Njemačka, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

Odobrenje omogućava toj grupi država da same uvedu porez jer se vlade nisu uspjele dogovoriti o uvođenju poreza u svih 27 članica Unije niti u svih 17 članica eurozone.

"Riječ je o pomaku granica u poreznoj politici Unije kojim se ambicioznijim članicama otvara put ka boljoj poreznoj politici i u slučaju kada nije moguće postići potpuno suglasje unutar EU", rekao je Algirdas Šemeta, europski povjerenik za poreznu politiku.

Među šesnaest članica EU koje neće uvesti porez kojemu je cilj ograničiti špekulativno trgovanje je Velika Britanija. U Britaniji se već ionako zaračunava naknada za trgovanje dionicama od 0,5 posto. Porez, kojeg podržava i novi čelnik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem, obračunavat će se u iznosu od jednog eura za svako trgovanje dionicama u vrijednosti tisuću eura.