MINISTARSTVU RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA PREDSTAVLJEN PROJEKT SHARE

MINISTARSTVU RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA PREDSTAVLJEN PROJEKT SHARE

Započelo istraživanje o procesima starenja u Hrvatskoj
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je u četvrtak, na predstavljanju projekta SHARE o istraživanju procesa starenja u Hrvatskoj, da je jedan od glavnih hrvatskih izazova hoćemo li kao narod preživjeti ili izumrijeti, budući smo suočeni s negativnom demografskom slikom i valom iseljavanja, potaknutim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

“Prosječna životna dob u Hrvatskoj je 42 godine i može se dogoditi da novootvorena radna mjesta neće imati tko popuniti ”, kazao je ministar.

Hrvatska se ove godine priključila projektu Europske komisije, kojega je koordinator Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Projekt SHARE  bi istraživanjem procesa starenja u Hrvatskoj trebao omogućiti donošenje učinkovitih politika vezanih za održivi sustav zdravstvene zaštite starijih i planiranja mirovinskih reformi. Voditelji znanstvenog projekta „SHARE wave 6 in Croatia“ su dr. sc. Šime Smolić i doc. Dr. sc. Ivan Čipin s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Prema riječima Šime Smilića, Hrvatska se projektu pridružuje u 6. valu. Projekt koji je službeno započet  1. Lipnja ove godine, trajat će do 31. svibnja sljedeće godine. Njegova je vrijednost oko 1,2 milijuna kuna, a uglavnom ga financira Europska komisija.  

Kada dobijemo rezultate istraživanja imat ćemo po prvi put uvid i bolju sliku što se stvarno događa u hrvatskoj starijoj populaciji, što će olakšati definiranje socijalne, mirovinske i politike tržišta rada.

SHARE je glavna multinacionalna istraživačka baza podataka o demografskom starenju u Europi u svrhu razumijevanja procesa starenja na razini pojedinca i populacije i povezanih intervencija politika, rekao je voditelj projekta Šime Smolić. Do ove godine je u Europi već obavljeno 100.000 intervjua s Europljanima starijima od 50 godina. Taj je projekt pozitivan primjer mogućnosti korištenja zajedničkih europskih i nacionalnih sredstava, sinergije znanstvenih istraživanja i oblikovanja specifičnih politika, kazao je Smolić.

Uključivanje Hrvatske u SHARE podrazumijeva primjenu razrađene istraživačke infrastrukture koja prikuplja međunarodno usporedive individualne podatke najviše kvalitete.

Demografski podaci o obitelji i socijalnim mrežama, o zdravstvenom statusu pojedinca, o zaposlenju i umirovljenju samo su neki od podataka koji se namjeravaju prikupiti od ispitanika 50 + na području Hrvatske.

Demografsko starenje jedan je od glavnih izazova 21. stoljeća koji utječe na mirovine, zdravlje i skrb starijih osoba, ekonomski rast i životni standard i međugeneracijsku koheziju. Nažalost, gospodarska, financijska i dužnička kriza pogoršala je stanje, upozorio je Smolić.