Međunarodna konferencija "Industrijski odnosi i socijalni dijalog u Europi"

Ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, sudjeluje na konferenciji „Industrijski odnosi i socijalni dijalog u Europi“ koja se održava u Budimpešti 15. i 16. travnja 2013.

Predsjednik Europske komisije Jose Emanuel Barroso, koji se skupu obratio putem video veze, naglasio je važnost socijalnog dijaloga kao europske vrijednosti koja omogućuje postizanje realističnih kompromisa, koji su naročito važni u uvjetima gospodarske krize.

Povjerenik EK Laszlo Andor je predstavio izvještaj „Industrial Relations in Europe 2012“, rezultat dvogodišnjeg istraživanja o stanju industrijskih odnosa i socijalnog dijaloga u Europi. Budući da izvještaj ukazuje da su industrijski odnosi diljem Europske unije narušeni uslijed gospodarske krize, Andor je pozvao da se rasprava fokusira na metode jačanja socijalne dimenzije Europske monetarne unije putem socijalnog dijaloga.

Ministar Mrsić je naglasio da će Hrvatska kao buduća članica Europske unije uložiti maksimalne napore u ostvarivanju socijalnog dijaloga kao ključnog mehanizma za uspostavu tržišnog gospodarstva temeljenog na socijalnoj pravdi.