Marketing može predstavljati razliku između gubitka i uspjeha

„Učinkovit marketing je ključan za poslovanje i može predstavljati razliku između gubitaka i uspjeha. To pogotovo treba imati na umu u kriznim vremenima, kada se cijena svake greške udvostručuje“, istaknuto je na edukaciji za rukovoditelje marketinga pod nazivom „Kako donositi dobre odluke i rasti u krizi“ Hrvatske gospodarske komore,Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj i tvrtke Analiza 360°.  

Edukaciju su održale Ozana Jurković i Nada Finderle, vlasnice tvrtke Analiza 360, podijelivši s polaznicima dio svog bogatog poslovnog iskustva stečenog kroz više od 10 godina rada u analitici, marketingu i medijima.

„U krizi neupitno dolazi do promjena u poslovanju, pa tako i u marketingu. Stoga je od iznimne važnosti razumjeti što s marketingom treba učiniti tijekom krize i kako ga implementirati u kompaniju“, tom je prilikom istaknula Tajana Kesić-Šapić, direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnologije HGK otvarajući edukaciju koja je pripremljena i prilagođena za rukovodeći kadar u kompanijama.

U uvjetima „obilja“ prije krize, marketing je često egzistirao gotovo neovisno. „To je bilo vrijeme kada su kompanije poslovne rezultate često ostvarivale više kroz splet povoljnih tržišnih okolnosti, a rjeđe kroz rezultate kvalitetno i precizno promišljenih marketinških aktivnosti. To je dovelo do situacije da se marketing počeo percipirati kao „alkemija“, gdje su svi mislili da imaju pristup kamenu mudraca i da sve što naprave, pretvaraju u dobre rezultate“, rekla je Nada Finderle te je naglasila kako  je sada svima jasno da se u mnogo slučajeva radilo tek o „dobrim godinama“ relativne ekonomske stabilnosti, koje su stvarale iluziju da svaka aktivnost u marketingu daje dobre rezultate.

Edukacija pomaže rukovoditeljima u kompanijama da marketingu pristupe na drugačiji način, te da kroz njegovo razumijevanje, egzaktnost i mjerljivost, podignu učinkovitost svojih marketinških timova do pune kontribucije profitabilnosti tvrtke, tom je prigodom objasnila Ozana Jurković.