Mala i srednja poduzeća u krizi

Mala i srednja poduzeća u krizi

Regulatorni okvir za poslovanje malih i srednjih poduzeća država bi morala višestruko pojednostaviti, od barijera za ulazak i izlazak s tržišta, do nižih stopa oporezivanja dobiti, kao i dodatnih olakšica za fondove, investitore i poslovne anđele koji žele ulagati u mala i srednja poduzeća, zaključili su sudionici okruglog stola «Mala i srednja poduzeća: Mitovi i floskule», u organizaciji magazina Banka.

Na okruglom stolu sudjelovali su Slavica Singer s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koja je predstavila rezultate istraživanja Global Enterpreneurship Monitora (GEM) za 2013. godinu i Velimir Šonje iz Arhivanalitike koji je za Hrvatsku udrugu banaka analizirao financiranje malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj. Uz njih, u raspravi su sudjelovali Jurica Zrnc iz Hrvatske narodne banke, koji je naglasio važnost novih poduzeća za zapošljavanje u Hrvatskoj; Vladimir Kristijan iz Erste banke koji je govorio o kreditiranju malih i srednjih poduzeća te Gordana Ćorić s veleučilišta VERN, koja je raspravljala o važnosti brzorastućih tvrtki.

Hrvatska mala i srednja poduzeća zapošljavaju dvije trećine ukupne radne snage i bila su najvažniji nositelj novog zapošljavanja u predkriznom razdoblju, kao i izbacivanja novih i inovativnih proizvoda na tržište, kazali su Slavica Singer i Jurica Zrnc.

Singer je predstavila i pojedinačne nalaze istraživanja GEM-a, prema kojima su hrvatski mali i srednji poduzetnici u 2013. godini i dalje u najvećoj mjeri bili poduzetnici iz nužde koji su slabo uočavali nove poslove.

Jurica Zrnc naglasio je kako su nova mala i srednja poduzeća u RH u razdoblju do krize bila glavni nositelji novog zapošljavanja te kako je nužno da se liberaliziraju i olakšaju postupci ulaska i izlaska s tržišta za poduzetnike, kako bi proces kreativne destrukcije tržišnih gospodarstava doveo do bržeg stvaranja novih vrijednosti.