Izazovi i očekivanja na hrvatskom tržištu kapitala

Prošlu godinu bilo bi najbolje zaboraviti dok bi uz dozu velikog opreza 2013. mogla donijeti više optimizma. Zaključak je to okruglog stola kojeg je organizirala Akademija Zagrebačke burze na temu Hrvatsko tržište kapitala u 2013.: Izazovi i očekivanja.

Koliko je trenutna situacija na burzi loša, pokazuje podatak koji je iznijela čelnica burze Ivana Gažić. Prošle je godine promet dosegnuo 10 do 15 posto prometa iz 2007., kaže. No, istaknula je da su certifikati, koji su svjetlo dana na domaćem tržištu ugledali u rujnu prošle godine, zaintrigirali investitore pa se njima sve više trguje.

Sudionici tržišta kapitala nade polažu u ulazak Hrvatske u Europsku uniju, no Europa, uz brojne koristi, donosi i brojne prijetnje.

- Mnogim državama se dogodilo da su se ulagači nakon ulaska u Uniju preselili na globalna tržišta. Ako investitori nemaju ponudu koja ih zadovoljava lokalno, idu van. To prijeti i Hrvatskoj, poručio je predsjednik Upravnog Vijeća Hanfe Petar Pierre Matek.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj postoje veliki institucionalni investitori koji nemaju gdje ulagati, prvenstveno misleći na mirovinske fondove koji rastu svakog mjeseca zahvaljujući obveznim doprinosima. Već sada se mirovinski fondovi količinom kapitala mogu mjeriti s bankama.