Inicijativa Croatia osiguranja - isplata mirovina preko osiguravateljnih društava

Croatia osiguranje inicijator je ideje po kojoj bi se mirovine iz drugog i trećeg stupa mirovinske reforme isplaćivale preko osiguravajućih društava i mirovinskih fondova. Građani time dobivaju konkurentniji sustav u kojem mogu sami odlučivati gdje će i uz koju naknadu raspolagati svojom dodatnom mirovinom. 

„U zemljama EU građani na raspolaganju imaju, pored osiguranja i mirovinskih fondova i mogućnost isplate preko banaka i privatnih tvrtki.“ Naglasila je to Veronika Šapina-Pezelj, direktorica Croatia osiguranje dobrovoljnog mirovinskog društva na radionici koja je za predstavnike medija organizirana u Belom Manastiru.

Istaknula je da osiguravajuća društva imaju identičan proizvod kao što je mirovina, a to je renta. Osiguranja također imaju znanje i tehnologiju isplate rente koje je jednako primjenjivo na isplatu mirovine. 

U obveznim mirovinskim fondovima danas je 1,58 milijuna članova koji imaju 40 milijardi kuna vrijednu imovinu. U trećem je dobrovoljnom stupu 187 tisuća članova koji raspolažu sa 1,9 milijardi kuna ukupne imovine.

Prema sadašnjem Zakonu o mirovinskim osiguravajućim društvima mirovine može isplaćivati samo mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD), a u Hrvatskoj postoji samo jedno.

Mirovina bi bila još veća da se uvedu porezne olakšice. U Velikoj Britaniji i Irskoj čak su i jednokratne isplate oslobođene plaćanja poreza. U Austriji se ne oporezuju rentne isplate. U Francuskoj nema poreza na uplate poslodavaca niti na isplate iz dobrovoljnih fondova koje osnivaju poslodavci.