HUO: 23. Sastanak Srednjeeuropske grupe nacionalnih Ureda zelene karte – Zagreb, 25. 09. 2012.

25. rujna 2012. održati će se u Zagrebu 23. Sastanak Srednjeeuropske grupe nacionalnih Ureda zelene karte na kojem će biti predstavnici ureda Austrije, Bjelorusije, Švicarske, Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

Hrvatski ured za osiguranje kao nacionalni Ured zelene karte zastupa interese Republike Hrvatske u Sustavu zelene karte u okviru Savjeta ureda – Council of Bureaux i sudjelovanjem u radu regionalne Grupe srednjeeuropskih Ureda, čiji su članovi nacionalni Uredi Austrije, Bjelorusije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Ukrajine. Regionalne grupe osnovane su pri Savjetu ureda po uzoru na nordijske zemlje i zemlje Beneluxa, kako bi se kroz rad grupa promicali zajednički interesi pojedinačno gledajući malih tržišta i njihovim zajedničkim nastupom u tijelima Savjeta ureda postigla snažnija uloga u Sustavu zelene karte. U međusobnim kontaktima i putem upitnika članovi srednjeeuropske Grupe redovno prikupljaju statističke podatke i razmjenjuju informacije o tržišnim i zakonskim rješenjima u zemljama članicama grupe. Grupa srednjeeuropskih Ureda sastaje se dva puta godišnje kako bi se temeljem izvješća imenovanih predstavnika Grupe u radnim tijelima Savjeta ureda razmotrila pitanja od zajedničkog interesa te usuglasili stavovi.

Na jesenskim sastancima prezentiraju se i statistički podaci nacionalnih tržišta obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti za prethodnu godinu. Kao domaćin sastanka, Hrvatski ured za osiguranje preuzima šestomjesečno predsjedanje Grupom do sljedećeg sastanka Grupe u proljeće 2013.