Hrvatska među pet najbogatijih u Istočnoj Europi

S prosječnom bruto financijskom imovinom od 10.158 eura po stanovniku, Hrvatska spada u srednje bogate zemlje, pokazalo je drugo izdanje Allianzovog Izvješća o globalnom bogatstvu u kojem se analizira dinamika bogatstva i duga privatnih kućanstava u 50 zemalja širom svijeta. Prosječna financijska imovina po stanovniku se više nego udvostručila u proteklom desetljeću. Tako se Hrvatska pozicionirala kao jedna od pet najbogatijih zemalja u Istočnoj Europi, uz Sloveniju, Estoniju, Češku i Mađarsku.

No, Hrvatska je s godišnjom stopom rasta od 9,5 posto ispod prosjeka regije, koji iznosi 16,3 posto. Istočna Europa, koja čini 5,6 posto ukupnog svjetskog stanovništva, pokazala se najbrže rastućom regijom u svijetu u proteklom desetljeću. Ipak, stope rasta u Istočnoj Europi od 19 posto prije financijske krize su se nakon 2007. skoro prepolovile, dok su istovremeno rastuća tržišta Azije i Latinske Amerike ostala skoro netaknuta s prosječnim godišnjim rastom iznad 12 posto. Kao i prošle godine, Švicarska predvodi top ljestvicu najbogatijih zemalja, zahvaljujući, između ostalog, svojoj snažnoj valuti. Švicarsku na određenoj udaljenosti slijede Sjedinjene Države, Japan, Danska i Nizozemska.

Međutim, iluzije o smanjenju globalnog jaza između bogatih i siromašnih nemaju temelja. U apsolutnim okvirima, prosječne razlike u bogatstvu po stanovniku i dalje su ogromne. Nejednakost između bogatih i siromašnih se zapravo još više produbila u proteklom desetljeću, narastavši na gotovo 90,000 eura. Međutim, sve veći broj privatnih kućanstava iz siromašnijih zemalja uspio se svrstati u srednju klasu po globalnom bogatstvu. Izvješće, kao srednje bogate, definira zemlje s bogatstvom po stanovniku između 6.000 i 36.200 eura.

U čitavom svijetu, a posebice u bogatijim zemljama, primjetan je trend naginjanja „sigurnoj“ imovini. Udio vrijednosnih papira u globalnom investicijskom miksu je opao za pet posto od 2000., dok su bankovni depoziti porasli za četiri posto. U Hrvatskoj je udio bankovnih depozita tradicionalno visok. Krajem 2010. je iznosio oko 58 posto.