Hrvatska i Poljska strateški saveznici

Hrvatska i Poljska strateški su saveznici i partneri te iskreni prijatelji, a također i vrlo bliski u svakom civilizacijskom segmentu, istaknuo je predsjednik HGK Nadan Vidošević na Hrvatsko-poljskom gospodarskom forumu koji je 14. svibnja održan u Hrvatskoj gospodarskoj komori, prigodom službenog državnog posjeta predsjednika Republike Poljske Bronisława Komorowskog Hrvatskoj. Na forumu su bili  predstavnici mnogih poljskih gospodarskih i financijskih institucija iz sektora prometa, informatike, graditeljstva i  prehrambene industrije te predstavnici najvećeg osiguravatelja PZU, kojima je cilj jačanje poslovnih aktivnosti na hrvatskom tržištu. Tijekom foruma potpisan je Sporazum o razumijevanju između Agencije za investicije i konkurentnost RH i Poljske agencije za informiranje i inozemna ulaganja.  

Poljska je napravila veliki iskorak u tranzicijskom razdoblju, osobito u promjeni gospodarske strukture, privlačenju greenfield i brownfield investicija te izvoznoj orijentaciji. Hrvatska od Poljske može puno toga naučiti, ali očekuje i poljski kapital te ulaganja. Hrvatska će 1. srpnja postati nova članica EU i za nas je to novi izazov i prilika, istaknuo je hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović, dodavši kako nova partnerstva znače i nove mogućnosti. Posljednjih je 20 godina u Poljskoj razdoblje gospodarskog uspjeha. Doneseni zakoni određivali su načela igre, a poljski ustav ih je spasio od prevelikog zaduživanja, dok je bankarski sustav spasio banke i ušteđevine građana. Poljska je i mjesto dobrih inozemnih ulaganja. Otvorili su gospodarstvo za ulaganja te je u Poljsku u zadnjih 20 godina uloženo 160 milijardi eura. Priljev kapitala može zahvaliti političkoj stabilnosti i efikasnom i optimalnom korištenju sredstava europskih fondova u Poljskoj. Poljska je na trećem, odnosno drugom mjestu po atraktivnosti za investiranje u Europi, a i izvoz je narastao sa 60 na 150 milijardi eura.

Ulaskom u EU ništa nisu izgubili, a dobili su golemu šansu te se dobro snalaze na europskom tržištu. Postoje i negativni primjeri: ove je godine bankrotiralo 330 poljskih tvrtki sa 4000 zaposlenih, kazao je Komorowski, dodavši kako poljske tvrtke danas postaju i globalne tvrtke. U razvoju poljsko-hrvatskih veza perspektivnim je istaknuo pitanje energetike i ostvarivanje energetskog koridora sjever - jug odnosno vezu između LNG-a u Poljskoj s otokom Krkom u Hrvatskoj.