HGK: Nastavak pada kreditne zaduženosti

HGK: Nastavak pada kreditne zaduženosti

Dok tržište novca ostaje obilježeno visokom likvidnošću, niskim kamatnim stopama i ponudom koja premašuje potražnju, transmisija novca prema privatnom sektoru ostaje zakočena te se ne vide relevantni efekti ekspanzivne monetarne politike usmjerene poticaju kreditiranja poduzeća otkupom blagajničkih zapisa implementirane na samom kraju prošle godine. 

U kolovozu je ponovno vrijednost kredita prema privatnom sektoru pala (-0,5%) uz veći pad vrijednosti kreditne zaduženosti sektora nefinancijskih trgovačkih društava (za 1,03 milijuna kuna) i slabiji kod sektora stanovništva (za 248 milijuna kuna). Na godišnjoj razini se vrijednost kreditne zaduženosti privatnog sektora nastavlja kretati opadajućom krivuljom, koja se proteže još od sredine 2012. godine: kod stanovništva trenutno na razini od -0,9%, a kod trgovačkih društava na razini od -4,7% (i to uz aprecijaciju eura od 1% i švicarskog franka od 3,2% prema kuni što je ublažilo pad kunske protuvrijednosti kredita). Sektor država i nadalje još jedina realizira pozitivne stope godišnjeg rasta, u kolovozu na razini 1,7%, stoji u priopćenju HGK o monetarnim kretanjima u kolovozu.

„Do kraja godine ne očekujemo značajniju promjenu trenda kreditnih agregata. Tako bi se privatni sektor na razini cijele 2014. godine, druge uzastopne godine, mogao razdužiti za oko 1,5%, u skladu s fundamentalnim uvjetima na tržištu koje je obilježeno niskom potražnjom, visokom zaduženošću stanovništva i nepovoljnim razvojem odnosa na tržištu rada.“