Grawe: Hrvati za osiguranje doma godišnje izdvajaju 17 eura

Grawe: Hrvati za osiguranje doma godišnje izdvajaju 17 eura

Prema Interpolovim podacima, prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno čak 18.483 provala, od čega njih 6.849 otpada na provale u kuće i stanove te vikendice. 

Provalne krađe u kuće i stanove u 2013. godini bilježe porast od 7,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok provale u vikendice također bilježe porast i to od 2,3 posto. No, dok prosječni Hrvat za osiguranje imovine izdvaja samo 17 eura godišnje, prosječni Europljanin godišnje na osiguranje imovine daje 530 eura  Osiguranje imovine može se  ugovoriti već od 1,40 kuna dnevno, priopćili su iz Grawe osiguranja. 

Savjeti za odlazak na more uglavnom se svode na zatvaranje prozora, zaključavanja vrata, ostavljanja ključa susjedima ili rodbini koji će redovito prazniti poštanski sandučić i slično. Osim prevencije u takvom smislu, postoje ozbiljniji načini zaštite imovine od provalnih krađa, i ne samo od provalnih krađa, a to je, svakako, osiguranje.

Tako, primjerice, uz policu osiguranja domaćinstva dom je osiguran od rizika kao što su požar, oluja, provalna krađa, izljev vode, lom stakla, a vlasnik police osiguran je i od privatne odgovornosti. Osim navedenih pokrića, uz policu je uvijek moguće ugovoriti dodatna osiguranja za stambeni objekt, električne uređaje, osiguranje od potresa ili osiguranje SOS (za slučaj hitnih intervencija).

Za stan od 50 kvadrata, koji uključuje vrhunsko pokriće i za stambeni objekt i za domaćinstvo godišnje treba izdvojiti tek 728,06 kuna, odnosno 60,83 kuna mjesečno, stoji u priopćenju Grawe osiguranja.