Gospodarski rast u Njemačkoj ponovno osnažio

Pod pretpostavkom da ne dođe do ponovne eskalacije krize javnog duga u EU, izgledi za njemačko gospodarstvo su vrlo pozitivni. „Očekujemo rast od oko 2 posto tijekom 2012. i 2013. Ovakav tempo rasta je dostatan da se nastavi zamah na tržištu rada,“ kaže Michael Heise, glavni ekonomist u Allianzu.  

U Njemačkoj pozadina za ponovno uspostavljanje nešto snažnijeg rasta izvoza je u osnovi čvrsta. A snažan zamah rasta koji se nastavio na tržištima zemalja u razvoju ukazuje na daljnji rast potražnje iz tih zemalja za njemačkim izvozom. Sa svojom širokom paletom proizvoda i fokusom na kapitalna dobra, njemačko gospodarstvo može osigurati točno one proizvode koje brzo rastuća gospodarstva moraju brzo obnoviti i izgraditi svoju zalihu kapitala.

Privatna potrošnja će ostati glavno uporište gospodarstva i ove godine. Posljednja istraživanja pokazuju da tvrtke namjeravaju dodatno pojačati zapošljavanje. Umjeren oporavak na njemačkom tržištu rada bi se stoga mogao nastaviti. U cijeloj 2012. očekuje se rast zaposlenost za 1 posto, te porast realne zarade od 1 posto. Realna privatna potrošnja bi isto mogla porasti za 1 posto,a u 2013. za 1,3 posto.

Kao rezultat umjerenog gospodarskog rasta, porezni prihodi će vjerojatno porasti oko 3,5 posto u 2012., nakon što su prošle godine porasli 7,1 posto. Državna potrošnja, koja je pala 1 posto u 2011., bi mogla ponovno umjereno porasti u 2012. i 2013. godini.