Gospodarski će subjekti unos vozila u Hrvatsku plaćati manje nego do sada

Gospodarski će subjekti unos vozila u Hrvatsku plaćati manje nego do sada

Hrvatska gospodarska komora pozdravlja prijedlog „Odluke o izmjeni naknada u sustavima gospodarenja otpadnim vozilima i otpadnim gumama“ koji je objavilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo na svojoj web stranici, a kojim se smanjuje opterećenje gospodarskih subjekata u djelatnosti unosa vozila u Hrvatsku s 0,85 kuna po kilogramu na 0,50 kuna po kilogramu.

Naime, Pravilnik o gospodarenju otpadnim vozilima propisuje obvezu plaćanja naknade za gospodarenje otpadnim vozilima samo i isključivo za pravne  osobe pri uvozu/unosu vozila iz drugih država dok su fizičke osobe izuzete od plaćanja ove naknade.

 

Udruženje trgovaca motornim vozilima i rezervnim dijelovima pri HGK ističe da je hitno potrebno uz postojeću naknadu definirati i naknadu pojedinačnog uvoza/unosa fizičkih osoba kako bi rezultat u konačnici bio ravnopravno prikupljanje naknade od svih dionika na tržištu vozila.

„Suradnjom gospodarstvenika koje zastupa HGK, i u ovom primjeru Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te drugih ministarstava i institucija nadležnih za tematiku trgovine motornim vozilima i dijelovima, možemo utjecati na  održivost poslovanja i radnih mjesta, napominje pomoćnik direktora Sektora za trgovinu HGK Hrvoje Paver.

Prema izvješću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2013. godine uprihođeno je gotovo 39 milijuna kuna temeljem naknade za gospodarenje otpadnim vozilima.