Gordana Nikolić poduzetnica godine

Gordana Nikolić poduzetnica godine

Poduzetnica godine po izboru Hrvatske udruge poslovnih žena Krug je Gordana Nikolić, osnivačica i dekanica Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke, kojoj je u povodu Svjetskog dana poduzetnica uručena nagrada na svečanosti održanoj u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Gordana Nikolić jedina je žena vlasnica i dekanica na visokoj obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj. Za menadžericu godine Krug je izabrao suosnivačicu i direktoricu poduzeća Biovega Jadranku Boban Pejić, stručnjakinju u području prirodne prehrane, a u kategoriji socijalnog poduzetništva nagrada Kruga za poduzetnicu godine pripala je osnivačici zdravstvene ustanove Zlatne ruke Vesni Plavšić.

Na svečanosti dodjele nagrada, predsjednica Grabar Kitarović istaknula je važnost ravnopravnosti spolova. Uz striktnu provedbu zakona, Grabar Kitarović smatra da treba stvoriti infrastrukturu za potporu obiteljskom životu, što je bitno za žene kako se ne bi odricale i odgađale majčinstvo.

 "Tvrtke koje ostvaruju profite, često ogromne, ne bi smjele biti neosjetljive na probleme svojih zaposlenica i njihovih obitelji", kaže Grabar Kitarović.

Prema brojkama i statistikama iznesenima na dodjeli nagrada, sve više žena u Hrvatskoj odlučuje se na poduzetništvo. Tako je oko 30 posto poslovnih subjekata u vlasništvu žene, a prije 10 godina bilo ih je 11 posto. Na rukovodećim položajima u tim subjektima u 24 posto slučajeva su žene, 14 posto ih je na čelnim mjestima u nadzornim odborima, a devet posto je predsjednica uprava.