Fond Alternative Private Equity dokapitalizira Centar banku

Fond Alternative Private Equity FGS u kojem je 50 posto državnog, a 50 posto privatnog kapitala, dokapitalizirat će Centar banku s iznosom od 97 milijuna kuna, dok će je tvrtka Heruc dokapitalizirati s 34 milijuna kuna. Dokapitalizacijom će temeljni kapital Centar banke porasti za 93,3 posto na ukupno 272 milijuna kuna, a stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala bit će na razini najbolje kapitaliziranih banaka u Hrvatskoj. 

Ova odluka o dokapitalizaciji početak je provedbe nužnog procesa konsolidacije malih banaka u Hrvatskoj, koji će osigurati snažnu financijsku polugu za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, ciljanu skupinu klijenata malih banaka.

Alternative Private Equity FGS fond je za gospodarsku suradnju koji je s radom počeo 8. ožujka 2011. Društvo upravlja s 600 milijuna kuna kapitala prikupljenog od privatnih domaćih i stranih investitora te sudjeluje u programu Vlade Republike Hrvatske nazvanom Fondovi za gospodarsku suradnju.

Centar banka osnovana je 2. listopada 1992. kao tvrtka kći Privredne banke Zagreb. Početkom prosinca 1997. godine Heruc grupa je na burzi kupila 93,59 posto redovnih dionica Centar banke. U 2011. godini Banka je imala 3,3 milijuna kuna bruto dobiti, 3,7 puta više nego 2010., a na dan 31. prosinca stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala iznosila je 13,11 posto. Aktiva Banke iznosi 1,6 milijardi kuna.