Edukativna kampanja „Stop neosiguranim vozilima“ u City Centru East

Zagreb, 24.04.2013.– U sklopu velikog promotivno prodajnog auto moto sajma, koji se od 19. do 28. travnja održava u City Centru one East na Žitnjaku u Zagrebu, održana je i kampanja  „Stop neosiguranim vozilima“, koju  s ciljem smanjenja broja neosiguranih i neregistriranih vozila, ali i povećanja sigurnosti u prometu zajednički provode Hrvatski ured za osiguranje i MUP RH.

Tom prigodom posjetiteljima sajma podijeljene su informativne brošure sa svim detaljnim informacijama o kaznama i posljedicama vožnje neregistriranim i neosiguranim vozilima, a djelatnici HUO-a i MUP-a odgovarali su na sva pitanja zainteresiranih posjetitelja promotivnog štanda.

Vožnja i posjedovanje neosiguranog i neregistriranog, a neodjavljenog, motornog vozila njegovom vlasniku donosi brojne prekršajne kazne, a izostanak odgovarajućeg osiguranja od automobilske odgovornosti, može dovesti do katastrofalnog financijskog udara na imovinu vlasnika odnosno vozača takvog vozila. Naime, u slučaju da vozač, upravljajući neosiguranim vozilom počini štetu, koja se može mjeriti u milijunima kuna, Hrvatski ured za osiguranje će svim oštećenim osobama - žrtvama prometne nesreće koju je skrivilo neosigurano vozilo, naknaditi štete, ali ima pravo potraživati naknadu cjelokupnog isplaćenog iznosa  štete uvećanog za eventualne troškove i kamate od te iste osobe koja je odgovorna za štetu, dakle od vozača odnosno vlasnika neosiguranog vozila.

Upravo ta činjenica govori da se pojedini vlasnik vozila, zbog izbjegavanja troška obveznog osiguranja - u prosječnom iznosu od oko 1.460 kuna godišnje, dovodi u izvjesnu situaciju da bude višestruko prekršajno kažnjavan te da se u konačnici izlaže opasnosti da sam snosi naknadu štete u prometnoj nesreći  u potencijalno višemilijunskim iznosima.

Stoga zajednička akcija MUP-a RH i Hrvatskog ureda za osiguranje koja se provodi u svim gradovima Hrvatske želi probuditi svijest građana o važnosti pravovremenog produženja osiguranja i registracije automobila.