Dodijeljene Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama i pojedincima

Prigodom proslave 160. obljetnice osnivanja Hrvatske gospodarske komore u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 28. veljače po 19. put dodijeljena su priznanja HGK Zlatna kuna za uspješnost u poslovanju te doprinos hrvatskom gospodarstvu u cjelini. Zlatna kuna je dodijeljena najuspješnijim malim, srednjim i velikim tvrtkama, bankama, osiguravajućim društvima te pojedincima za životno djelo i inovatorstvo. 

Kad su u pitanju nacije društveni je proizvod jedini  kriterij uspješnosti. Sve je to dovelo do ove krize u kojoj živimo“, istaknuo je predsjednik HGK Nadan Vidošević, dodavši kako je neriješeni kriterij prema kojem se mjeri uspješnost nacije, društva, pojedinca zapravo u korijenu ove ekonomske krize. Ona nije financijska već je duboko strukturna kriza, na koju odgovor u svijetu još uvijek nitko ne zna. Vidošević je istaknuo kako je na kratki rok potrebno poduzeti niz mjera, a protiv je tzv. bolnih rezova. Napomenuo je kako je svaki četvrti Hrvat u mirovini, a 2,5 milijuna stanovnika Hrvatske primanja ima iz proračuna.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je kako   svaka zemlja koristi ili ne koristi svoje šanse. „To u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti političkih elita koji ih vode, te se prepoznaje po rezultatu, a naš je rezultat industrijska proizvodnja 80 posto proizvodnje iz 1990. godine“, kazao je Čačić.

Zlatnu kunu za najbolje osiguravajuće društvo u prošloj godini uručio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac Damiru Zoriću, predsjedniku Uprave Euroherc osiguranju, a nominirani su Allianz Zagreb, Croatia osiguranje, Grawe Hrvatska i Merkur osiguranje. Zlatnu kunu za najuspješniju banku u prošloj godini Srđan Đurković iz saborskog Odbora za financije i državni proračun uručio je Petru Radakoviću, predsjedniku Uprave Erste&Steiermärkische Bank.