Devet europskih osiguravatelja u Hrvatskoj

U nepunih mjesec dana po ulasku Hrvatske u Europsku uniju, prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskog tržišta (Hanfe), odobrenje za rad u Hrvatskoj dobilo je čak novih devet inozemnih društava.

Irski osiguratelji Lifeguard i Canterbury dozvolu su dobili već drugog srpnja. Zatim slijedi irsko društvo Pine Indemnity, pa belgijski Ducroire SA. Zatim i slovenska Prva kreditna zavarovalnica, inačica Hrvatskog kreditnog osiguranja. Nakon toga dozvolu su dobili Allianz Risk Transfer iz Amsterdama i International Transport IC iz Londona. Do početka kolovoza dozvole su dobili i njemački Mannheimer Versicherung te britanska Society of Lloyd's. Irci će nuditi police za pokriće rizika odgovornosti, belgijsko i slovensko društvo bavit će se kreditima i jamstvima, a britansko će još osiguravati i robu u transportu, plovila, pravnu zaštitu i financijske gubitke. Allianz je prijavio najširu lepezu polica, sve osim životnih osiguranja.

Prema procjenama analitičara i medija, motiv dolaska eurospkih društava na malo hrvatskog tržište moglo bi biti pozicioniranje za daljnji iskorak u regiju.