Deficit veći za gotovo 5 milijardi

Državni proračun i dalje se puni lošije od planiranog, a najveći pad je u prihodima poreza na dobit. Istodobno, proračunski je deficit veći od planiranog za gotovo 5 milijardi kuna u odnosu prema istome razdoblju lani, podaci su izneseni na brifingu za novinare ministra financija Slavka Linića i suradnika.

Ukupni prihodi državnog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine iznose 52,3 milijarde kuna, što je 1,4 posto manje nego u istom razdoblju lani i čini 46,1 posto planiranih prihoda za ovu godinu. Istodobno su rashodi porasli za 4,9 milijardi kuna prema prvoj polovici 2012. godine i na kraju lipnja su iznosili 63,7 milijardi kuna, što je 51,5 posto planiranih rashoda u 2013. Tako je proračunski deficit na kraju prvog polugodišta dosegnuo 11,4 milijarde kuna ili 3,4 posto BDP-a.

Kako doznaje HRT, iz izvora u Ministarstvu financija rebalans proračuna očekuje se u rujnu, a najveći problem predstavljaju obveze za sanaciju zdravstva i Zavoda za zdravstveno osiguranje od više od 3 milijarde kuna. Proračun su dodatno opteretili i rashodi za kamate te mirovine koji su veći za gotovo pola milijuna kuna. banka.hr / HRT