DANI HRVATSKOG OSIGURANJA: Financijska pismenost i ulazak u EU glavne teme

Program ovogodišnje konferencije „Dani hrvatskog osiguranja 2011“, koja će se održati deveti put za redom od 13. do 15. studenoga u Rovinju te rezultati i očekivanja vezana za tržište osiguranja u ovoj i sljedećoj godini, predstavljeni su na konferenciji za medije održanoj u HGK.

Konferencija DHO se održava u organizaciji Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije i Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore, a pod pokroviteljstvom Ministarstva financija RH te predstavlja središnje mjesto okupljanja osiguravateljne struke.

 
Govoreći o programu konferencije DHO predsjednica Udruženja osiguravatelja HGK Snježana Bertoncelj, naglasila je vrlo atraktivan program konferencije   te intenzivniju suradnju s medijima kao svojevrsne novitete konferencije.  Konferencija će započeti s predavanjima vezanim uz „Tržište osiguranja nakon ulaska RH u EU“ na kojima će biti riječi o značenju ulaska u EU za osiguravatelje, novostima te mogućim promjenama u odnosu na regulatore, poslovanje, rizik itd.

„Pokušali smo obuhvatiti sve aspekte kako bi dobili sliku što tržište misli o ulasku u EU“, rekla je Bertoncelj naglasivši anketu o toj temi koja je upućena upravama društava, a koja bi trebala pokazati koliki će biti utjecaj ulaska u EU na osiguravateljno tržište prema mišljenju hrvatskih osiguratelja. Također će se iz predavanja Stanislawa Borkowskog iz Allianza u Poljskoj moći saznati o utjecaju EU na tržište osiguranja na temelju poljskog iskustva. O novostima na tržištu osiguranja s aspekta regulatora govorit će Ivan Vrljić iz HANFA-e, koji će predočiti što će ulazak u EU značiti za regulatora.  

U predavanju Test-Achats case Williama Vidonje iz CEA, bit će riječi o posljedicama presude Europskog suda pravde koji je različite premije za žene i muškarce proglasio diskriminacijskima. Rok za prilagodbu tim odredbama je kraj 2012. godine, rekla je Bertoncelj.

U dijelu konferencije o financijskoj pismenosti i zaštiti potrošača, riječi će biti o potrebi financijske pismenosti osobito u području životnih osiguranja.  Stanovništvo RH slabo je informirano o štednji za mirovinu, posebno o dobrovoljnom mirovinskom osiguranju. Tako prema studiji Ekonomskog instituta čak 24,3 posto ispitanih nije ništa znalo o tom obliku osiguranja, dok o životnom osiguranju nije znalo 9,7 posto, rekla je Bertoncelj dodavši kako se primjećuje određena pasivnost u korištenju kanala informiranja, no i osiguravatelji nisu dovoljno aktivni u tom području. Stoga je potrebno raditi na educiranosti stanovništva te sustavnom informiranju kao i podizanju svijesti o korisnosti životnog osiguranja, rekla je Bertoncelj dodavši kako će se na ovogodišnjoj konferenciji održati i panel rasprava o ulozi medija u financijskom opismenjavanju stanovništva u kojoj će sudjelovati novinari, osiguratelji i HUO. 

Zamjenik predsjednice Udruženja HGK Igor Pureta, govorio je o dijelu konferencije koja će biti posvećena osigurateljnim proizvodima.  O trendovima u razvoju proizvoda  predavat će dr. Ralf Günther iz Munich Re, dok će prof. dr. Marijan Ćurković iz Croatia osiguranja govoriti o medicinskim tablicama i novim kriterijima za utvrđivanje visine pravične novčane naknade neimovinske štete. Prodaja i marketing tema je sljedeće grupe predavanja na kojoj će biti riječi o zastupničkim kanalima te direktnom marketingu. Također će se održati i panel rasprava „Budućnost prodajnih kanala u RH“ na kojoj će sudjelovati predstavnici osiguratelja, brokera i agencija i istaknuti najvažnije trendove u prodaji te očekivanja oko novih kanala koji će  postati aktualni ulaskom RH u EU.

Snježana Bertoncelj se osvrnula i na dio konferncije o upravljanju rizicima, gdje će važna tema biti Solventnosti II, čija je primjena odgođena za godinu dana i počinje 1. siječnja 2014. godine, te glavne poruke kvantitativne studije utjecaja QIS 5, što sva društva moraju provesti. Riječi će biti i o upravljanju operativnim rizicima, istaknula je Bertoncelj.

Igor Pureta je naglasio ovogodišnje rezultate tržišta osiguranja i očekivanja   od 2012. godine. Iako je ove godine predviđan snažniji oporavak tržišta, ono se nije desio, ali su usporeni negativni trendovi snažnog pada premije i velikog broja otkupa. Obzirom na usporeni oporavak cjelokupnog gospodarstva, a time i tržišta osiguranja, osiguravatelji su zadovoljni ostvarenim rezultatima.  Ukupna premija manja je za jedan posto, kao i premija u neživotnim osiguranjaima, a životna su osiguranja u padu za 1,5 posto. Sljedeće godine osiguravateljna industrija očekuje kako će zabilježiti porast premija, istaknuo je Pureta, naglasivši kako je za bolje rezultate, osim ekonomskog oporavka, nužno i jačanje svijesti o potrebi i važnosti osiguravateljne djelatnosti i kulture osiguranja, čemu će Odbor osiguravatelja pri HGK u idućoj godini posvetiti posebnu pažnju.