Croatia osiguranju 25. mjesto regionalne ljestvica

Croatia osiguranju 25. mjesto regionalne ljestvica

Izazov razvoja tvrtki u šestoj godini recesije, odnos velikih kompanija prema malima, nove akvizicije, nastavak širenja u regiju i potreba kvalitetnijeg obrazovanja upravljačkog kadra, osnovni su naglasci okruglog stola Hrvatski pokretači rasta, održanog u organizaciji magazina Banka i Deloittea. Direktor u Odjelu financijskog savjetovanja Deloittea Ivica Krešić predstavio je listu 500 najvećih kompanija u Srednjoj Europi, ustvrdivši da je i njihovo prošlogodišnje poslovanje bilo obilježeno stagnacijom i stabilnošću, koja je objavljena u rujanskom broju časopisa Banka

Govoreći o integraciji Mercatora u sustav Agrokora, Zdravko Marić, izvršni direktor za strategiju i tržišta kapitala Agrokora , rekao je da se ne radi o pukom spajanju kompanija, nego o stvaranju potencijala za daljnji rast svih u regiji. Spajanjem dviju kompanija nastat će tvrtka čiji će prihodi premašivati 7 milijardi eura sa 60 tisuća zaposlenika.

Na listu 500 najvećih tvrtki u Srednjoj Europi ove su se godine plasirale 42 tvrtke iz Adria regije1. Unatoč padu broja predstavnika s lanjskih 18 na 16, Slovenija i dalje ima najviše predstavnika iz regije na CE Top 500 listi. Za njom slijedi Hrvatska s 12 poduzeća, dok je Srbija ove godine zabilježila porast broja predstavnika s lanjskih 8 na 10. Za razliku od prošle godine, kada je imala 2 predstavnika na listi, BiH ih ove godine bilježi 3, a Makedonija 1. Tri najveće tvrtke iz Adria regije ove su godine bile Agrokor grupa s ostvarenih 3,98 milijardi eura prihoda od prodaje, slovenska Petrol Grupa s 3,95 milijardi eura prihoda i INA koja je lani ostvarila 3,62 milijardi eura prihoda.

Osim liste 500 najvećih tvrtki, Deloitte je kreirao i rang-ljestvice 50 najvećih banaka i osiguravajućih društava. Kao i prošle godine, vodeću poziciju je zauzela poljska PKO BP banka, s imovinom koja je u 2013. iznosila 48 milijardi eura. Zagrebačka banka se s prošlogodišnjeg 10. mjesta pozicionirala na 12.

Među osiguravateljima već treću godinu za redom nije bilo značajnijih promjena u strukturi najvećih igrača. Na listi i dalje prednjači poljski PZU, s ostvarenih 3,9 milijardi eura ukupne bruto zaračunate premije. Što se tiče osiguravatelja iz Hrvatske, najbolji plasman ima Croatia osiguranje, koje se nalazi na 25. mjestu regionalne ljestvice, a slijedi ga Allianz Zagreb koji je 47 na listi.

Više pogledajte u Deloittovoj uvodnoj prezentaciji 500 najvećih kompanija Srednje Europe 2014.

Dokumenti za preuzimanje