BIH: Okončan dvogodišnji Twinning projekt

U Sarajevu je službeno završena implementacije projekta "Podrška Europske unije održivoj izgradnji kapaciteta Agencije za osiguranje BiH i agencija za nadzor osiguranja FBiH i RS" koji je rezultirao boljom pripremljenošću ovih agencija za EU integracije. Twinning projekt je počeo u travnju 2010. i trajao je dvije godine uz financiranje EU u iznosu od 800 tisuća eura iz Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA 2007).

Savjetnica predsjednika bugarske Komisije za financijski nadzor i voditeljica projekta Nina Koltchakova je naglasila da su u tijeku implementacije projekta urađena četiri nacrta zakona, nacrti drugih podzakonskih akata, pravilnika i propisa.

Direktor Agencije za osiguranje u BiH Samir Omerhodžić rekao je da oblast osiguranja bilježi značajne rezultate, posebice uzimajući u obzir da je ovo vrijeme globalne ekonomske krize jer je zabilježen rast premije od četiri posto.

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Renzo Daviddi kazao je da je Twinning projekt postigao uspjeh u procesu upoznavanja agencija za osiguranje o europskim legislativama, ali je naglasio da sektor osiguranja u BiH i dalje imati ozbiljne probleme.

Istakao je da je u različite aktivnosti za regulaciju sektora osiguranja u posljednjih nekoliko godina EU uložila oko 2,5 milijuna eura.

Zaključeno je da je tijekom implementacije Twinning projekta stvorena baza podataka, a pridonio je razvoju vještina, znanja i kontakata koji mogu omogućiti samostalan razvoj državne i entitetskih agencija za osiguranje, kako u njihovim tekućim aktivnostima, tako i u predstojećem procesu pristupanja EU.