BDP-a stagnira u trećem kvartalu

BDP-a stagnira u trećem kvartalu

Realni BDP u trećem ovogodišnjem tromjesečju mogao bi stagnirati u usporedbi s ostvarenjem za prethodna tri mjeseca, predviđaju analitičari Hrvatske narodne banke u najnovijoj Informaciji o gospodarskim kretanjima. 

Inozemna potražnja je podržala nastavak rasta izvoza robe i usluga, no nije bilo dostatnog intenziteta da poništi negativne doprinose slabe domaće potražnje. Fizički obujam industrijske proizvodnje smanjio se u razdoblju od srpnja do rujna blažim intenzitetom nego u prethodnom tromjesečju (za 1,6 posto), nastavljen je pad građevinske aktivnosti, a negativna ostvarenja zabilježena su i kod realnog prometa od trgovine na malo (-0,3 posto) tijekom trećeg tromjesečja, unatoč stagnaciji zaposlenosti, blagom povećanju realnih neto plaća te povoljnim kretanjima u turizmu.

Ukupan robni izvoz u srpnju porastao je za 2,3 posto u odnosu na prosjek prethodna tri mjeseca, što znači da su nastavljena pozitivna kretanja iz drugog tromjesečja. Robni se uvoz, nakon rasta u prethodna dva tromjesečja, u srpnju smanjio za 1,2 posto.

Javni je dug prema metodologiji ESA 2010 krajem kolovoza dosegnuo 256,2 milijardi kuna ili oko 78 posto BDP-a, što je za 6,3 milijarde kuna više u odnosu na kraj prošle godine.