Analizirana moguća izdvajanja za stambeni kredit

Analizirana moguća izdvajanja za stambeni kredit

Većina hrvatskih građana, odnosno njih 69 posto, kad bi danas kupovali stan stambenim kreditom, za njegovu mjesečnu otplatu ne bi mogli izdvojiti više od 2.500 kuna. Pokazala je to anketa koja je u ožujku provedena na portalima domosfera.hr i banka.hr, a u kojoj je sudjelovalo 637 osoba. Cilj ankete bio je istražiti koliku bi mjesečnu ratu stambenog kredita građani mogli otplaćivati s obzirom na svoje prihode. 

Navedeni iznos nešto je manji od polovine prosječne isplaćene neto plaće u Hrvatskoj u siječnju, koja je prema podacima Državnog zavoda za statistiku iznosila 5.553 kune. Najveći broj sudionika ankete, njih 37 posto (234), navelo je kako bi za mjesečnu otplatu stambenog kredita mogli izdvojiti od 1500 do 2500 kuna, odnosno između 200 i 325 eura.

 Druga su najbrojnija skupina oni koji za tu svrhu iz svojih mjesečnih prihoda mogu izdvojiti još manje. Naime, čak 32 posto anketiranih (202) izjasnilo se kako bi mjesečno mogli otplaćivati maksimalno 1500 kuna.

Proizlazi, dakle, da više od dvije trećine anketiranih građana, odnosno njih 69 posto, ne bi mogli izdržati mjesečnu ratu veću od 325 eura.

Cjelokupnu analizu možete pročitati na našem portalu www.domosfera.hr.