Allianzova operativna dobit u zemljama SEE: 296 milijuna eura

Allianz je prošle godine u srednjoj i istočnoj Europi (SEE) ostvario prihod u iznosu od 3,7 milijarde eura. Operativna dobit iznosila je 296 milijuna eura. Bruto zaračunata premija je u segmentu neživotnih osiguranja u 2012. u srednjoj i istočnoj Europi iznosila 2,393 milijuna eura, što predstavlja pad od 6,6 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Operativna dobit u segmentu neživotnih osiguranja u srednjoj i istočnoj Europi iznosila je 175 milijuna eura, u odnosu na 178 milijuna u prehodnoj godini.

Ukupna premija u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja porasla je s 1,113 milijuna eura na 1,176 milijuna.

Za ovakav pozitivan rezultat ponajviše je zaslužna Poljska, gdje znatno viši obim depozita životnih osiguranja zaračunatih početkom godine više nego nadoknađuje pad prodaje proizvoda životnog osiguranja povezanog s investicijskim fondovima. Do znatnog porasta premije u ruskoj podružnici Allianza također je došlo zahvaljujući prodaji bankoosiguranja.

Operativna dobit je u 2012. iznosila 80 milijuna eura, što predstavlja porast od 3,9 posto u usporedbi sa 77 milijuna eura ostvarenih prethodne godine.

U segmentu mirovinskih fondova Allianz je nastavio jačati svoj vodeći položaj u srednjoj i istočnoj Europi. Baza klijenata u 2012. narasla je na 4,6 milijuna u usporedbi s 4,2 milijuna u 2011. Koncem 2012. imovina pod upravljanjem je dosegnula vrijednost od 8,7 milijarde eura u usporedbi s 6,6 milijardi eura ostvarenih prethodne godine. Ovakvom porastu su osobito doprinijeli mirovinski fondovi u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Ukupna operativna dobit u segmentu mirovinskih fondova i upravljanja imovinom u prošloj je godini iznosila 33 i milijuna eura.