Allianz: Ulaganja u solarnu energiju i energiju vjetra premašila milijardu eura

Allianzova ulaganja u obnovljive izvore energije premašila sumilijardu eura. Od 2005. Allianz je uložio u više od 30 vjetroelektrana isolarnih elektrana u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji preko svoje kćerinskekompanije Allianz Renewable Energy Partners. Posljednja transakcija, koja jeuključivala talijansku solarnu elektranu snage 15 MW, zaključena je u prosincu2010., stoji u njihovu priopćenju

Prema riječima IgoraKolara, voditelja Odjela za međunarodne i posebne industrijske rizike Allianzu Hrvatskoj osiguravateljno prati tri od četiri dosad izgrađenevjetroelektrane: Ravne naPagu, vjetroelektrane Trtar-Krtolin i Orlice kod Šibenika, kao ivjetroelektranu u Velikoj Popini pokraj Gračaca koja je trenutačno u izgradnji.Alliaz u projektima sudjeluje kako u osiguranju montaže, tako i u osiguranju eksploatacijevjetroelektrana.

Tržište obnovljivim izvorima energije značajno je naraslozadnjih godina. Svjetsko energetsko vijeće procjenjuje da je ovo tržištevrijedilo više od 635 milijardi dolara u 2010. Stručnjaci predviđaju da ćeulaganja u solarnu energiju i energiju vjetra doseći 1,9 bilijuna dolara do2020.