Allianz: Ukupni prihodi 33,96 milijardi eura

Allianz: Ukupni prihodi 33,96 milijardi eura

Allianz Grupa u prvom tromjesečju bilježi najveći ukupni tromjesečni prihod u povijesti kompanije, u iznosu od 33,96 milijardi eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kada su prihodi iznosili 32,05 milijardi eura, zabilježen je porast od 6,0 posto. Operativna dobit dosegnula je iznos od 2,72 milijarde eura, što je za 2,6 posto manje od prošlogodišnjeg rekordnog iznosa od 2,80 milijardi eura. Neto dobit pripisiva dioničarima pala je za 3,9 posto na 1,64 milijarde eura, u usporedbi s iznosom zabilježenim u istom razdoblju prošle godine od 1,71 milijardu eura.

Operativna dobit u segmentu neživotnih osiguranja ostvarila je snažan rast, i to zahvaljujući poboljšanom rezultatu preuzimanja rizika zbog slabijeg utjecaja elementarnih nepogoda. U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježen je rast prihoda zahvaljujući porastu prodaje novih životnih osiguranja, dok se operativna dobit zadržala na visokoj razini. Nakon iznimno dobrih rezultata zabilježenih prošle godine, segment upravljanja imovinom u prvom je tromjesečju ostvario očekivane rezultate.

S 31. ožujkom 2014. godine stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 184 posto, što predstavlja rast od dva postotna boda u usporedbi sa stopom od 182 posto zabilježenom na kraju 2013. godine. Dionički je kapital u istom razdoblju porastao za 6,9 posto, s 50,084 milijarde eura na 53,525 milijarde eura.

Zaračunate bruto premije u segmentu neživotnih osiguranja u prvom tromjesečju dosegnule su 15,22 milijardi eura, što je za 0,1 posto više od prošlogodišnje brojke od 15,20 milijardi eura. Kada se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 1,9 posto. Snažan rast internih premija posebice je bio vidljiv u Njemačkoj i Turskoj, kao i u poslovnim jedinicama Allianz Global Corporate & Specialty te Allianz Worldwide Partners.

Operativna dobit je u prvom tromjesečju ove godine porasla za 12,9 posto na 1,49 milijardi eura, u usporedbi s 1,32 milijarde eura iz istog razdoblja prošle godine. Rast operativne dobiti većim je dijelom posljedica boljeg rezultata preuzimanja rizika, koji je porastao s 540 milijuna eura u prvom tromjesečju prošle godine na 705 milijuna eura ove godine. Tom su poboljšanju pridonijele i niže naknade osiguranicima nakon elementarnih nepogoda te kontinuirano povoljno cjenovno okruženje.

Kombinirani se razmjer tijekom izvještajnog razdoblja popravio za 1,7 postotnih bodova i dosegnuo 92,6 posto, u usporedbi s rezultatom od 94,3 posto ostvarenim u prvom tromjesečju 2013. Učinci elementarnih nepogoda uglavnom su bili ograničeni na zimske oluje u SAD-u te poplave u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njemačka i Francuska, te segmenti korporativnog i kreditnog osiguranja zabilježili su niže odštete od onih prošlogodišnjih.

Kvota šteta u prvom je tromjesečju pala na 64,6 posto, u usporedbi sa 66,1 posto zabilježenih u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno je i omjer troškova pao s 28,2 posto na 28,0 posto, dijelom i zbog operativnih poboljšanja u različitim poslovnim jedinicama.

Statutarne premije u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja u prvom su tromjesečju porasle za 15,7 posto na 17,16 milijardi eura, u usporedbi s 14,84 milijarde eura iz istog razdoblje prošle godine. Kada se izuzmu utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 16,4 posto.

Rast premija zabilježen je na svim osnovnim tržištima. S ukupno 2,56 milijardi eura zabilježenih u prvom tromjesečju, Allianz Life je samo u SAD-u privukao oko milijardu eura više u premijama nego u istom razdoblju prošle godine, što predstavlja porast od 63,6 posto. Njemačka i zemlje Beneluxa također su zabilježile dvoznamenkasti rast obujma poslovanja.

Marža novih poslova porasla je u prvom tromjesečju 2014. godine za 0,7 postotnih bodova na 2,5 posto, u usporedbi s 1,8 posto zabilježenih u istom tromjesečju prethodne godine. Vrijednost novih poslova porasla je s 238 milijuna eura na 360 milijuna eura.

Operativna dobit iznosila je 880 milijuna eura, što predstavlja rast od 2,9 posto u usporedbi s iznosom od 855 milijuna eura ostvarenih u istom tromjesečju prošle godine. Takvom je rezultatu pridonio i prijenos određenih subjekata iz segmenta upravljanja imovinom, i to s 26 milijuna eura.